Șeful diplomației germane: Avem nevoie de Rusia ca partener pentru a ne ajuta la soluționarea unor conflicte regionale
-
01 Aprilie 2018 19:02
Germania este dispusă să se angajeze în dialog cu Rusia în pofida conflictului din jurul presupusului atac cu arme chimice împotriva unui fost spion rus în Marea Britanie, care a dus la expulzări reciproce de diplomați de către Moscova și capitalele vestice, relatează agenția de presă dpa.
Șeful diplomației germane, Heiko Maas, a spus că, fără îndoială, s-a pierdut multă încredere din cauza acțiunilor Rusiei în ultimii ani. "În același timp, avem nevoie de Rusia ca partener, de exemplu pentru a ne ajuta la soluționarea unor conflicte regionale, pentru dezarmare și ca pilon important al ordinii multilaterale'', a adăugat el, în comentarii publicate în ziarul Bild am Sonntag, citat de Agerpres.
"Deci suntem deschiși la dialog din aceste motive și sperăm să reconstruim încrederea pas cu pas dacă și Rusia este dispusă să facă acest lucru", a subliniat ministrul, membru al Partidului Social Democrat (SPD), care este împărțit cu privire la cât de dură să fie poziția față de Rusia, remarcă Reuters.
Unii social-democrați au cerut "marea coaliție" a partidului lor cu conservatorii cancelarei Angela Merkel pentru a se asigura că nu începe un nou Război Rece, iar grupurile de afaceri sunt și ele îngrijorate.
Germania se bazează pe Rusia pentru aproximativ o treime din gaze naturale pe care le utilizează și, înainte ca statele occidentale să impună sancțiuni Rusiei pentru rolul său în criza din Ucraina, cea mai mare economie a Europei a exportat în Rusia bunuri în valoare de aproximativ 38 de miliarde de euro.
Autoritățile britanice au acuzat Rusia de otrăvirea în Marea Britanie a unui fost agent dublu și a fiicei sale cu un o substanță neurotoxică dezvoltată de ruși, identificată ca Noviciok. Se crede că toxina a fost plasată pe ușa de la intrare în locuința familiei.
Atacul a provocat o confruntare diplomatică între Marea Britanie și Rusia, ambele țări expulzând 23 de diplomați. Un total de 25 de țări occidentale, precum și NATO, au expulzat mai mult de 140 de diplomați ruși, iar Rusia a dispus măsuri în oglindă.