Șeful diplomației franceze denunță “minciunile” Rusiei și afirmă că “nu mai este în interesul Franței să discute cu oficialii ruși”

  • 09 Aprilie 16:37
Șeful diplomației franceze denunță “minciunile” Rusiei și afirmă că “nu mai este în interesul Franței să discute cu oficialii ruși”

Nu mai este în interesul Franței să “discute cu responsabilii ruși”, a afirmat luni ministrul francez de externe, Stéphane Séjourné, după o recentă conversație telefonică între miniștrii apărării rus și francez care s-a încheiat cu rapoarte divergente, scrie AFP, potrivit Agerpres.

“În prezent, nu este în interesul nostru să discutăm cu responsabilii ruși deoarece comunicatele care ies, rapoartele care se fac despre asta sunt minciuni”, a declarat Stéphane Séjourné pentru France24 și RFI de la Abidjan, unde ministrul a încheiat un turneu în Africa.

După o conversație miercuri între miniștrii apărării Sébastien Lecornu și Serghei Șoigu, care a avut ca scop transmiterea de “informații utile” rușilor cu privire la atacul de la Moscova, președintele francez, Emmanuel Macron, a denunțat “comentariile stranii și amenințătoare” ale rușilor.

În raportul său privind discuția telefonică, inițiată de Paris, Rusia, printre altele, și-a exprimat “speranța” că serviciile secrete franceze nu au fost implicate în acest atac care a provocat 144 de morți pe 22 martie. Speculații dezmințite de Paris.

Înainte de a putea vorbi din nou cu rușii, “trebuie poate mai întâi să restabilim încrederea, poate mai presus de toate, să avem evoluții pe teren militar în Ucraina, astfel încât relațiile să poată fi reînnoite. Acesta nu este încă cazul în prezent”, a apreciat Séjourné.

Macron a justificat inițiativa discuției dintre miniștrii francez și rus, prima din octombrie 2022, prin faptul că Franța chiar avea “informații utile” de transmis “cu privire la originile și organizarea acestui atac” revendicat de organizația Stat Islamic.

Potrivit șefului diplomației de la Paris, “îndelungata tradiție de cooperare în materie de terorism cu Rusia” este în prezent la punct mort. “De fapt, acesta nu continuă pentru că a fost o propunere, iar comunicatul rus în realitate, în limba rusă, propune să nu avem cooperare”, a subliniat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău