Șeful diplomației europene, Josep Borrell: Soluția la conflictul israeliano-palestinian trebuie „impusă din exterior”

  • 03 Ianuarie 16:54
Șeful diplomației europene, Josep Borrell: Soluția la conflictul israeliano-palestinian trebuie „impusă din exterior”

O posibilă rezolvare a conflictului dintre Israel și palestinieni va trebui să fie „impusă din exterior” de către comunitatea internațională pentru că "cele două părți nu vor putea niciodată să ajungă la un acord", a declarat miercuri șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-un discurs rostit la o conferință diplomatică la Lisabona, relatează Agerpres.

"Ceea ce am învățat în ultimii 30 de ani și ceea ce învățăm acum cu tragedia din Gaza este că soluția trebuie impusă din exterior", a afirmat Borrell la Seminarul Diplomatic 2024 din capitala Portugaliei.

"Pacea va fi obținută în mod durabil doar dacă comunitatea internațională se implică intens pentru a o realiza și va impune o soluție", a subliniat el, referindu-se la un efort la care trebuie să participe "Statele Unite, europenii și arabii".

A doua zi după ce o lovitură aeriană în apropiere de Beirut a ucis un lider de rang înalt al mișcării islamiste palestiniene Hamas, ceea ce a realimentat temerile privind o extindere a conflictului, Borrell, care intenționa să meargă joi în Liban, a afirmat, de asemenea, că această călătorie ar putea fi anulată.

"Ceea ce s-a întâmplat ieri cu moartea liderilor Hamas este un factor suplimentar care poate provoca o escaladare a conflictului", a declarat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, în cadrul unei conferințe de presă după discursul său de la seminarul diplomatic portughez.

Deși nu a revendicat responsabilitatea pentru eliminarea marți seara la Beirut a numărului doi al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, Israelul este considerat responsabil pentru lovitura fatală asupra fondatorului aripii militare a mișcării, după ce a jurat că va "distruge" Hamas ca reacție la atacul din 7 octombrie asupra teritoriului israelian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău