Șeful Consiliului European anunță un summit extraordinar al liderilor UE pe 1 februarie 2024 pentru a debloca veto-ul Ungariei privind ajutorul pentru Ucraina și bugetul

  • 18 Decembrie 2023 17:02
Șeful Consiliului European anunță un summit extraordinar al liderilor UE pe 1 februarie 2024 pentru a debloca veto-ul Ungariei privind ajutorul pentru Ucraina și bugetul

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat luni că un summit extraordinar al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană va avea loc pe 1 februarie 2024 pentru a debloca negocierile privind revizuirea bugetului multianual 2021-2027 și a mecanismului financiar pe termen lung pentru Ucraina, tratative ce nu s-au încheiat cu succes la Consiliul European din 14-15 decembrie din cauza veto-ului premierului maghiar Viktor Orban, transmite caleaeuropeana.ro.

Fost premier belgian, Michel a făcut acest anunț în cursul unei conferință de presă la Bruxelles alături de prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo, a cărui țară va prelua de la 1 ianuarie 2024 președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Inițial, liderii europeni stabiliseră că un astfel de summit ar avea loc chiar în luna ianuarie.

„Este important să luăm decizii pe aspecte financiar. De aceea, este necesar acest summit. Am înțeles joi și vineri că este nevoie de mai mult timp cu Ungaria pentru a lua o decizie prin unanimitate, care este necesară“, a spus el, subliniind că este pregătit să lucreze cu toți liderii a ajunge la un acord.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți săptămâna trecută la Bruxelles, au stabilit că se vor întâlni într-un summit extraordinar la începutul anului viitor după ce premierul maghiar Viktor Orban a blocat fondul de ajutor pe termen lung pentru Ucraina de 50 miliarde de euro și, implicit, revizuirea bugetarul a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.

„Revizuirea CFM în toate componentele și prioritățile sale – și anume sprijinul pentru Ucraina, migrația și dimensiunea externă, platforma tehnologiilor strategice pentru Europa, plățile de dobânzi NextGenerationEU, instrumentele speciale, noile resurse proprii și elementele care reduc impactul asupra bugetelor naționale – este susținută ferm de 26 de șefi de stat sau de guvern“, a transmis joi noaptea președintele Consiliului European, Charles Michel, la capătul unei zile maraton de negocieri. 

Declarația diplomatică și ne-nominală, conform cutumei, se referă implicit la Ungaria lui Viktor Orban.

Deși s-a abținut de la vot privind integrarea europeană a Ucrainei, iar liderii europeni au putut adopta decizia deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova, premierul ungar Viktor Orbán a respins prin veto fondul de ajutor financiar pe termen lung al Uniunii Europene pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro

„Vom reveni la începutul anului viitor“, a spus Michel, mult după miezul nopții.

Astfel, la începutul anului viitor va avea loc un alt summit al Consiliului European, după ce liderii nu au reușit să găsească o soluție privind bugetul pentru a depăși veto-ul Ungariei.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au discutat cea mai recentă propunere privind revizuirea bugetară intermediară a UE, care include 17 miliarde de euro sub formă de granturi și 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi extra-bugetare pentru Kiev.

Deși Comisia Europeană ceruse o suplimentare de 66 de miliarde de euro a bugetului multianual,  cea mai recentă propunere de buget a președintelui Consiliului European, Charles Michel, a redus suma fondurilor proaspete din capitalele naționale de la 22,5 miliarde de euro la 21 miliarde de euro până în 2027.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău