Șeful CIA: Putin este într-o stare de spirit în care nu concepe că poate să piardă războiul din Ucraina

  • 08 Mai 2022 12:02
Șeful CIA: Putin este într-o stare de spirit în care nu concepe că poate să piardă războiul din Ucraina

Șeful CIA, William Burns, avertizează că liderul de la Kremlin este ca un butoi de pulbere și de aceea este imprevizibil și periculos. „Ceea ce am observat la Putin, mai ales în ultimul deceniu, este o combinație explozivă de frustrare, ambiție și nesiguranță”, spune șeful CIA, potrivit DIGI24.ro.

Directorul Agenției Centrale de Informații a declarat sâmbătă că președintele rus Vladimir Putin a mizat foarte mult pe a doua fază a războiului său din Ucraina, iar liderul de la Kremlin crede că dublarea efortul militar este calea prin care va obține victoria. Această mentalitate, a atras atenția William Burns, este cea care face ca cea de-a doua fază a ofensivei din Ucraina să fie cel puțin la fel de riscantă - dacă nu chiar mai riscantă - decât prima fază a conflictului, notează sursa citată.

„El (Putin - n.r) se află într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă”, a spus William Burns la un eveniment organizat de „Financial Times” la Washington, relatează CNN. „Convingerile sale cu privire la Ucraina și la capacitatea reală a Rusiei de a continua să macine rezistența ucraineană nu cred că au fost încă zdruncinate, așa că miza este destul de mare”, a arătat William Burns.

„Nu cred că Putin este descurajat în acest moment, tocmai pentru că a ridicat ștacheta atât de sus. Cred că este convins că dublând efortul de război îi poate aduce un progres pe front. A fost o erorare profundă, cea mai mare eroare a lui Putin planificarea si apoi lansarea acestei invazii și subestimarea ucrainenilor”, a declarat șeful CIA.

Pentru liderul de la Kremlin și generația sa, invazia din Ucraina este revanșa față de Occident, susține William Burns. „Din multe puncte de vedere, l-am văzut întotdeauna ca pe un apostol al răzbunării, în sensul în care el, la fel ca mulți alți membri ai elitei politice din Rusia, au căpătat convingerea că Vestul a profitat de slăbiciunea istorică a Rusiei în anii 90, iar Putin era hotărât să riposteze. Apetitul său pentru risc a crescut de-a lungul anilor, pe măsură ce-și consolida puterea personală și de asemenea pe măsură ce se îngusta cercul său de consilieri. Cred că este într-o stare de spirit în care nu concepe să piardă, deci mizele rămân ridicate”, a explicat șeful CIA. 

Directorul CIA recunoaște că Statele Unite nu pot subestima retorica agresivă a Moscovei privind armele nucleare, dar cu toate acestea, Burns spune că Washingtonul nu are dovezi concrete în acest moment că rușii ar planifica folosirea armelor nucleare tactice în Ucraina.

„Având în vedere genul de retorică pe care am auzit-o din partea conducerii ruse, nu putem trece ușor peste aceste posibilități”, a declarat Burns. „Într-un moment în care mizele sunt foarte mari pentru Rusia lui Putin și aceste riscuri, în această a doua fază a conflictului, sunt serioase și nu trebuie subestimate”, a arătat șeful CIA.

Pe de altă parte, Wiiliam Burns crede că războiul Rusiei din Ucraina a afectat calculele Chinei atunci când vine vorba despre „cum și când” va încerca să preia controlul asupra Taiwanului. „În mod clar, conducerea chineză încearcă să analizeze cu atenție învățămintele pe care ar trebui să le tragă din Ucraina în ceea ce privește propriile ambiții în Taiwan”, a declarat Burns. „Cred că determinarea lui Xi de a obține controlul asupra Taiwanului nu a fost erodată nicio clipă, dar cred că este ceva care le afectează calculele cu privire la cum și când vor face acest lucru”, a arătat șeful CIA.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău