Șeful ANRE de la București: În criză energetică, România a ținut lumina aprinsă în Republica Moldova, la propriu

  • 24 Mai 10:36
Șeful ANRE de la București: În criză energetică, România a ținut lumina aprinsă în Republica Moldova, la propriu

România a ținut lumina aprinsă, la propriu, în Republica Moldova pentru două ierni și a reușit să facă asta pentru că a avut un sistem energetic pregătit, a declarat joi președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, transmite Agerpres.

„Din punctul meu de vedere, cu cât ne proiectăm investiții în sistemul energetic care să ne asigure un mix echilibrat de producție de energie electrică, rezolvăm și problema de security of supply, precum și problema de suportabilitate a costului energiei în factura consumatorilor casnici și non-casnici pe partea de energie electrică. Din punctul acesta de vedere, România a dat dovadă de consecvență în ultimii ani, prin sursele de finanțare și programele guvernamentale cu un nivel foarte mare de finanțare. Am văzut și în perioada crizei energetice că România, la propriu, a ținut lumina aprinsă în Republica Moldova pentru două ierni, adică ajutorul dat vecinilor a fost unul consistent. Am reușit să facem lucrul acesta tocmai pentru că am avut un sistem energetic pregătit să facă asta, pregătit să asigure nevoia de energie la nivelul consumului de energie din România și atunci am putut să întindem o mână de ajutor și Republicii Moldova. De ce să nu extindem acest ajutor și către alte țări, când este nevoie și de ce să nu ne consolidăm poziția de lider regional în ceea ce privește domeniul energiei?”, a declarat Niculescu la cea de-a 8-a ediție a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”.

Șeful ANRE a susținut că România este prima țară din regiune în domeniul „off shore wind”, odată cu promulgarea unui proiect de lege în acest sens de către președintele Kuals Iohannis.

„Am dat dovadă de lider și din acest punct de vedere o să reamintesc pe scurt proiectul promulgat de către președintele României în ceea ce privește producția de energie „off shore wind”, sector care este pentru prima dată reglementat de o țară riverană Mării Negre, fapt care ne poziționează pe primul loc în regiune în acest domeniu. Repet, cred că soluția la această problemă o reprezintă investițiile pe tot lanțul: în producția de energie electrică, în dezvoltarea rețelelor de transport – pentru că degeaba producem energie în sud-estul României, cum producem acum, dacă nu suntem capabili să o transportăm în zona de consum nord-vest, mai ales, investiții în rețele de distribuție care trebuie să facă față tuturor provocărilor din această perioadă, de la prosumator până la proiecte care trebuie racordate în rețelele de distribuție, digitalizare etc.”, a subliniat președintele ANRE.

Ediția cu numărul 8 a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”, dedicat problemelor de apărare, securitate și relații internaționale privind regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor, are loc la București, în perioada 23-24 mai.

Temele centrale ale acestei ediții abordează securitatea în regiunea Mării Negre, amenințările de tip hibrid care se manifestă pe multiple planuri, aspecte ce țin de securitatea energetică, securitatea alimentară, combaterea dezinformării, reziliența cibernetică, securitatea Balcanilor de Vest și alte subiecte prioritare pe agenda publică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
18,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
17
Sat
18
Sun
19
Mon
22
Tue
23
Arhivă Radio Chișinău