Șefa statului, în dialog cu cetățenii moldoveni din SUA și Canada

  • 03 Iulie 2021 12:25
Șefa statului, în dialog cu cetățenii moldoveni din SUA și Canada

Instituția prezidențială a pregătit un pachet de legi pentru reforma justiției. În primul rând, e vorba de Legea cu privire la evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Autortatea Națională pentru Integritate nu le va mai permite unor demnitari să-și ascundă averile pe contul unor rude. Există modificări la legislație privind confiscarea averii câștigate ilegal, a declarat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, într-o discuție în format online pe care a avut-o cu cetățenii moldoveni din SUA și Canada, transmite IPN.

„Ca aceste modificări să devină realitate, e nevoie ca ele să fie votate de Parlament și e mare nevoie de un Parlament care nu se teme de justiție curată și independentă. Sperăm să avem o asemenea majoritate în următorul Parlament”, a menționat Maia Sandu.

Cetățenii moldoveni din SUA au spus că Ambasada Republicii Moldova la Washington nu poate face față numărului mare de cereri, de aceea ei au  solicitat deschiderea unor consulate ale Republicii Moldova în alte orașe din SUA, de exemplu la Chicago, unde se înregistrează o comunitate numeroasă de moldoveni.

Maia Sandu le-a raspuns că a avut mai multe discuții cu oficiali de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău. Ministerul va aloca mai multe resurse pentru serviciile consulare.  Totodată, șefa statului a spus că va purta discuții cu reponsabili de la ministerul de externe, pentru ca angajații ambasadei să se poată deplasa măcar o dată pe an la Florida, pentru a perfecta actele cetățenilor Republicii Moldova care se află în sudul SUA.

Moldovenii de pe continentul american au mai cerut impementarea unui acord de securitate socială cu Canada. Maia Sandu a specificat că pe acest subiect există un dialog de mai mult timp, dar, din păcate, acesta nu s-a soldat cu rezultate, deoarece nu există prea multă deschidere din partea autorităților canadiene. „Dar reluăm aceste discuții. Noi am început să promovăm o politică externă foarte activă, am reușit să refacem relațiile cu mai multe state, avem un dialog foarte bun cu Ambasada Canadei la București. Suntem pentru aprofundarea relațiior cu Canada”, a subliniat președintele Republicii Moldova.

În ceea ce privește deschiderea unei noi rute de zbor de la New York spre Chișinău, Maia Sandu a spus că lucrurile sunt complicate, chiar și pe segmente de zbor mai scurte, din cauza pandemiei. „A fost micșorat numărul de zboruri spre Chișinău. Sperăm să ieșim în curând din această pandemie și să recuperăm zborurile care au fost anulate temporar. Depinde cine va fi la conducerea instituțiilor, pentru că de-a lungul timpului am avut probleme serioase acolo, din cauza promovării unor oameni nepotriviți. Am încercat să discutăm cu câteva companii, în sensul atragerii lor aici, pe piață”, a relevat Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău