Șefa Procuraturii Anticurupție, Veronica Dragalin, despre tergiversările din dosarul „ȘOR”: Sunt unele soluții ca să limităm aceste abuzuri din partea avocaților

  • 23 Februarie 2023 07:59
Șefa Procuraturii Anticurupție, Veronica Dragalin, despre tergiversările din dosarul „ȘOR”: Sunt unele soluții ca să limităm aceste abuzuri din partea avocaților

Procuratura Anticorupție informează că la 20 februarie 2023, a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul de învinuire a lui Ilan Șor, în cadrul căreia apărătorii au depus 5 cereri. Astfel, procurorii anticorupție acuză avocații fugarului Ilan Șor de tergiversarea procesului. Totuși, șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a declarat în platoul TVR Moldova că ar fi unele soluții pentru cererile de recuzare care sunt înaintate în mod abuziv.

„Am văzut în ultimul timp că acesta este unul dintre motivele care a dus la amânarea ședințelor și tergiversarea deciziei Curții de Apel. Sunt și altele, de exemplu să depună o cerere de recuzare a unui judecător din complet. Asta e o altă metodă. Aici sunt careva soluții, de exemplu modificările legislative pe care le putem face în Codul de procedură penală, să limităm aceste abuzuri din partea avocaților pentru că sunt avocați în R. Moldova care folosesc toate instrumentele care există după lege în mod profesionist”, a declarat Veronica Dragalin în platoul TVR Moldova.

De asemenea, șefa Procuraturii Anticorupție a precizat că în prezent se lucrează pe anumite proiecte de legi, pentru ca aceste lacune din justiție să fie înlăturate pentru ca pe viitor să nu poată fi tergiversate procesele de judecată.

„Deci dacă noi în legea care există la moment în R. Moldova există așa lacune, trebuie ca noi, prin lege, să nu permitem să fie abuzate aceste principii sau proceduri. De exemplu, o modificare propusă sau un proiect de lege de a simplifica în genere procedurile penale ar fi, dacă se înaintează o cerere de recuzare sau strămutare a cauzei penale la o lată instanță, să nu oprească procedura. Da, să fie luată în considerare cererea de recuzare, dar să meargă mai departe ședința pentru că nu-i nimic care spune că nu poți să mergi mai departe. Dacă se acceptă demersul sau cererea de recuzare, să fie examinat de alt complet. La asta lucrăm acum, am identificat câteva proceduri din Codul de procedură penală, dar care din păcate, unii avocați fac abuz”, a punctat șefa PA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău