Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, spune că 10 procurori toxici trebuie să plece din PA (Revista Presei)

  • 18 Mai 2023 10:43
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, spune că 10 procurori toxici trebuie să plece din PA (Revista Presei)

Decizia privind (ne)constituționalitatea Partidului Șor, amânată până în iunie, scrie    Europa Liberă. Curtea Constituțională (CC) și-a amânat până pe 12 iunie ședința în cazul cererii Guvernului de a declara Partidul Șor drept neconstituțional. După o săptămână de dezbateri intense, judecătorii au decis să dea mai mult timp Guvernului și Partidului Șor pentru a-și pregăti și prezenta pledoariile. Examinarea unei asemenea sesizări, care poate duce la lichidarea unui partid politic, este o premieră pentru CC și pentru guvernul moldovean.

Anunțul CC despre amânarea deciziei survine cu câteva zile înainte de o mare manifestare pregătită de guvern la Chișinău pentru a arăta cât de mare este sprijinul popular pentru integrarea europeană și a da o ripostă forțelor pro-ruse, inclusiv Partidului Șor. Europa Liberă scrie că este posibilă și o decizie ambiguă, dar, dacă CC respinge sesizarea Guvernului, Partidul Șor poate activa în continuare. Dacă CC admite sesizarea Guvernului și decide că Partidul Șor este neconstituțional, Ministerul Justiției poate cere Agenției Servicii Publice să radieze Partidul Șor din registrul formațiunilor politice și poate dispune să-i fie confiscate bunurile. potrivit legii, bunurile confiscate trebuie să fi folosite în scopuri caritabile.

Ziarul de Gardă scrie cum investigația „Protestatari în chirie” a ajuns probă în dosarul Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Șor și ce comentarii la temă au făcut avocații și judecătorii Curții Constituționale. Marți, în cea de-a cincea zi a ședinței Curții Constituționale (CC) în care se examinează solicitarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”, magistrații Înaltei Curți au admis demersul avocaților Guvernului privind anexarea și examinarea în ședință publică a investigației jurnalistice a ZdG „Protestatari în chirie”, care deconspiră modul cum au fost aduși organizat și ulterior plătiți oamenii care au participat la protestele Partidului Politic „Șor”. În luna septembrie 2022, patru reporteri ai Ziarului de Gardă s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Aceștia au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile au documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”. Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-au primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Portalul Anticorupție informează că astăzi, de la ora 14.00, se va desfășura prima ședință de judecată în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău, în care au statutul de învinuiți opt foști oficiali de rang înalt. Este vorba despre fostul premier, Iurie Leancă, interimar în anul 2013, atunci când a fost încheiată tranzacția. Totodată, în dosar se regăsește numele ex-ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, cel al directorului Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci, al fostului director  general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău în acea perioadă, Petru Jardan, dar și al altor funcționari publici. Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe investigații pe subiectul concesionării Aeroportului Chișinău, scoțând în vileag scheme, interese și proceduri fraudate. Conform acuzatorilor, în urma concesionării aeroportului, a fost adus un prejudiciu statului de peste 392 de milioane de lei. Șefa de la Anticorupție, Veronica Dragalin a declarat că în privința celor 8 învinuiți ar exista probe incontestabile și 20 de martori care vor fi audiați.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin spune că 10 procurori toxici trebuie să plece din PA: „Creează sabotaj în dosarele la care lucrăm”, a spus ea la TV8. Chiar dacă în Procuratura Anticorupție ar activa cei mai integri procuri, numărul lor insuficient ar afecta capacitatea instituției de a obține rezultate în combaterea corupției, spune șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Aceasta a mai subliniat că dacă legea i-ar permite să-și curețe instituția, ea are deja o listă a persoanelor care ar trebui să plece, aproximativ 10 procurori, adică 20% din total. Dragalin crede că aceștia ar fi cei mai toxici și ar crea un un impact negativ, sabotând dosarele la care instituția lucrează și generând o atmosferă de neîncredere în cadrul colectivului. De asemenea, Dragalin a menționat că nu numai procurorii sunt problema, ci și ofițerii din Centrul Național Anticorupție (CNA). Ea a explicat că ofițeri din CNA nu urmează să treacă prin procedura de pre-vettingul, iar scurgerile de informații nu sunt întotdeauna vina procurorilor. Ea a spus la TV 8 că dacă cureți doar procurorii, n-am rezolvat problema până la capăt. Șefa PA consideră că sunt careva ofițeri, procurori și câțiva judecători care-s cei mai toxici - un număr destul de mic de persoane, dar care au un impact negativ foarte mare și prin asta creează un sabotaj pe dosare. Șefa Procuraturii Anticorupție a subliniat necesitatea monitorizării atente a acțiunilor acestor persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău