Șefa Misiunii R. Moldova pe lângă UE, Daniela Morari: Comisia Europeană este deschisă să ne ajute la completarea chestionarului, să ne ghideze, dar Comisia Europeană nu va răspunde în locul R. Moldova

  • 15 Aprilie 2022 19:55
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova va primi în zilele următoare cea de-a doua parte a chestionarului Comisiei Europene pentru evaluarea gradului de aderare la blocul comunitar. Acesta se va referi la racordarea legislației Republicii Moldova la legislația Uniunii Europene. Totodată, au început deja lucrările pentru completarea primului chestionar, iar instituțiile europene oferă asistență tehnică autorităților de la Chișinău în acest demers, a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău șefa misiunii Republicii Moldova la Bruxelles, Daniela Morari. Diplomata crede că Republica Moldova are toate șansele și premisele pentru a fi stat candidat la Uniunea Europeană.

-Doamnă ambasadoare, Comisia Europeană în persoana președintei Ursula von der Leyen a promis ajutor Kievului în completarea acestui chestionar. Au propus instituțiile europene ajutor și pentru Republica Moldova în acest sens?

La Luxemburg a fost reiterată această deschidere a Comisiei Europene de a ghida și de a asista Republica Moldova în completarea acestui chestionar. Noi suntem în discuții aici cu Directoratul care se ocupă de vecinătate din cadrul Comisiei Europene, care gestionează acest proces. Există comunicare zilnică, apeluri telefonice, discuții de precizare dacă înțelegem corect anumite întrebări, discutăm interpretarea sau forma în care să prezentăm răspunsurile. Avem o ghidare din partea instituțiilor europene cum ar trebuie să fie toate aceste răspunsuri: să fie clare, transparente, direct la subiect, să specifice toate măsuri care au fost luate de Republica Moldova, inclusiv prin Acordul de Asociere. Deja în specificul anumitor întrebări avem unele neclarități și aici Comisia este deschisă să ne ajute, să ne ghideze, să ne consulte în formularea răspunsurilor, dar Comisia Europeană nu va răspunde în locul Republicii Moldova.

- Înțelegem de asemenea că în această prima parte a chestionarului se vor regăsi și aspecte legate de domeniul justiției, care este încă problematic în Republica Moldova. Va fi acesta un impediment?

Cadrul criteriilor politice cuprinde toată componența de stat de drept, democrație, drepturile omului, protecția minorităților naționale, justiție, anticorupție. Chestionarul are rolul de a face o radiografie a situației, de a explica cum funcționează instituțiilor Republicii Moldova, cât de mult suntem aliniați la normele internaționale, la legile europene. Este important de a prezenta starea lucrurilor așa cum este aceasta, ulterior deciziei de a deveni stat candidat și de lansa procesul de negocieri, deja vor fi liste de condiționalități și legislație, standarde la care Republica Moldova trebuie să se alinieze pentru a progresa în procesul de negociere. În domeniile în care mai avem teme pentru acasă, aceste teme vor fi foarte clar listate de către Uniunea Europeană și vom avea etapele ulterioare în care vom putea să le definitivăm. Noi considerăm că prin tot efortul care a fost făcut prin Acordul de Asociere, care este unul avansat, avem unele părți care au același standard cum ar fi în acordul de aderare. Este adevărat că în multe domenii este încă multă muncă, dar acesta este procesul în sine. Dar pentru a confirma dacă suntem pregătiți pentru a fi stat candidat, consider că Republica Moldova are toate premisele și toate șansele pentru acest lucru.

-Ce ar putea face cetățenii, s-ar putea aceștia implica pentru a participa la procesul de apropiere de Uniunea Europeană?

În primul rând este necesară susținerea societății pentru acest proces. Fără susținerea publică pentru integrarea europeană nici un stat nu a aderat. Și este important ca oamenii să fie susținătorii reformelor ce presupun integrarea europeană. Apropiindu-ne treptat de etapa de a deveni stat membru al UE, va trebui să preluăm mai multe standarde și reforme în interior și aici va fi necesar acceptul cetățenilor și va fi nevoie de interesul lor de a prelua aplicarea lor în toate domeniile: justiție, protecția consumatorilor etc. După experiența statelor din Balcani, dar și a statelor care sunt deja membre ale Uniunii Europene, unele dintre reforme nu au fost ușoare și nu s-au bucurat tot timpul de susținerea societății, de aceea ar fi important ca să avem preventiv să avem această susținere din partea societății.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău