Șefa guvernului danez promite ajutor pentru reconstrucție într-o întâlnire cu Zelenski la Nikolaev

  • 30 Ianuarie 2023 19:43
Șefa guvernului danez promite ajutor pentru reconstrucție într-o întâlnire cu Zelenski la Nikolaev

Șefa guvernului danez, Mette Frederksen, a promis luni sprijinul cabinetului său pentru reconstrucția sudului Ucrainei, cu ocazia unei vizite la Nikolaev (Mikolaiv), unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Agerpres.

Rareori lideri străini care vizitează Ucraina se deplasează într-o regiune aproape de frontul de luptă, notează Reuters.

O înregistrare video postată online de biroul lui Zelenski îl arată pe președintele ucrainean salutând-o pe Mette Frederiksen printr-o strângere de mână pe o stradă înzăpezită, înainte de a intra într-un spital unde s-au întâlnit cu soldați răniți în lupte.

"Este important ca soldații noștri să urmeze nu doar o reabilitare fizică, ci și una psihologică", a menționat președintele ucrainean într-un mesaj postat pe aplicația de mesagerie Telegram.

Cu acest prilej, Zelenski i-a mulțumit șefei executivului de la Copenhaga pentru asistența oferită de Danemarca, al cărei minister al apărării a declarat la începutul acestei luni că va dona Ucrainei 19 tunuri Caesar de fabricație franceză.

Zelenski și Frederiksen s-au întâlnit, de asemenea, cu autorități locale și au fost informați la fața locului despre distrugerile provocate de rachetele și dronele lansate de Rusia.

"Am examinat situația infrastructurii energetice din regiune", a declarat liderul ucrainean pe contul său Telegram.

'Regiunea rezistă în mod eroic la toate atacurile teroriștilor (forțele ruse). În timpul vizitei, am avut o
reuniune cu privire la situația actuală din regiune', a scris el.

"Am discutat despre situația operativă din sudul Ucrainei, despre consecințele atacurilor Rusiei cu rachete și drone", a indicat Zelenski, adăugând că discuțiile au vizat starea infrastructurii energetice din regiune și redresarea pe termen lung a regiunii.

Cei doi lideri au vizitat apoi portul comercial Nikolaev, unde au văzut cisterne de stocare a petrolului lovite de rachete și drone lansate de forțele ruse și un punct de încălzire dotat cu o unitate de purificare și distribuție a apei în cadrul unui proiect implementat cu asistență daneză.

Prim-ministrul danez a reiterat angajamentul deja exprimat în vară privind reconstrucția acestui oraș-port din sudul Ucrainei, lovit în mod repetat de bombardamentele rusești de la începutul invaziei în februarie anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău