Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi va fi audiată marți la Consiliul Superior la Magistraturii de la București
-
26 Februarie 2018 15:11
Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, va fi audiată marți, la CSM, în cadrul procedurii declanșate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, de revocare a ei din funcție.
1În întâmpinarea interesului general suscitat de avizul consultativ solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, Secția pentru procurori informează opinia publică cu privire la faptul că urmează să ia în discuție solicitarea ministrului Justiției privind revocarea din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție în ședința stabilită pentru ziua de marți, ora 14,00, la sediul Consiliului!, se precizează într-un comunicat al Secției pentru procurori a CSM.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat joi că va declanșa procedura de revocare din funcție a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, pentru ''acte și fapte de netolerat într-un stat de drept''.
„În temeiul prevederilor art. 54 alin. 4 coroborat cu 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului șef al DNA. Raportul, însoțit de propunerea de revocare a procurorului șef, va fi transmis către Secția pentru procurori a CSM, precum și către președintele României, pentru a analiza și pentru a decide în acord cu competențele constituționale pe care fiecare le are”, preciza Tudorel Toader.
În opinia ministrului, DNA nu se identifică cu procurorul-șef al Direcției, Laura Codruța Kovesi, ''ale cărei acțiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituția pe care o conduce, prin excesul de autoritate, comportamentul discreționar, sfidarea autorității Parlamentului, a rolului și competențelor Guvernului, contestarea deciziilor Curții Constituționale și autorității acesteia''.
Ministerul Justiției a publicat, vineri, pe pagina de internet a instituției, raportul privind activitatea managerială de la DNA. Pe lângă raport, MJ a publicat și 11 anexe care conțin rapoarte ale Inspecției Judiciare, decizii ale Curții Constituționale, un aviz și un raport al Comisiei de la Veneția, comunicate de la IJ, un raport de activitate pe anul 2006 al Ministerului Public și Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor.
Potrivit legii, ministrul Justiției poate cere revocarea din funcție a procurorului-șef al DNA, Secția pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia șeful statului.
Sursa: Agerpres