Șefa diplomației germane susține o candidatură a Georgiei la UE, însă îndeamnă la reforme
-
24 Martie 2023 15:30
Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, și-a exprimat vineri sprijinul pentru o candidatură a Georgiei la Uniunea Europeană (UE), subliniind totodată că această țară din Caucaz trebuie să realizeze pentru aceasta reforme "esențiale", informează Agerpres.
Anul trecut, UE a amânat cererea de aderare a Georgiei - acordând în același timp statutul de candidat Ucrainei și Republicii Moldova - și a subliniat că Tbilisi trebuie să-și îmbunătățească bilanțul democratic înainte de a fi pus pe calea oficială de aderarea.
La începutul lui martie, zeci de mii de persoane au manifestat la Tbilisi, capitala georgiană, acuzând guvernul că se îndepărtează de aspirațiile prooccidentale ale țării.
"Sunt în Georgia cu un mesaj special: trebuie să vedem Georgia în sânul Uniunii Europene", a declarat Baerbock, în timpul unei conferințe de presă la Tbilisi, alături de omologul său georgian, Ilia Darciașvili.
"Vă vom susține pe acest drum", a promis ea, dând asigurări că "ușa este larg deschisă pentru Georgia, pentru a obține statutul de candidat la UE". Însă pentru a "adera la UE", este "esențial" ca Georgia "să pună în aplicare reforme", a subliniat ea.
Înainte de a sosi în Georgia, Annalena Baerbock a insistat într-un comunicat asupra necesității ca Tbilisi să respecte normele democratice. Ea a adăugat că este "impresionată" de recentele manifestații pro-europene masive de la Tbilisi, unde "femei și bărbați flutură drapelele europene".
Protestele din Georgia au izbucnit în martie, împotriva unui proiect de lege inspirat, potrivit opozanților săi, de un text legislativ pe care Rusia îl folosește pentru a-și reprima criticii pe teritoriul său.
După trei zile de manifestații la care au participat zeci de mii de persoane, manifestații presărate uneori cu violențe, parlamentul georgian a respins în final textul controversat.
Georgia, fostă republică sovietică înfrântă într-un scurt război împotriva Rusiei în 2008, dorește la nivel oficial să adere la UE și NATO, aspirație susținută de cel puțin 80% din populația sa, potrivit sondajelor.