Șefa diplomației canadiene se va deplasa la Kiev pentru a susține Ucraina în fața Rusiei

  • 16 Ianuarie 2022 09:36
Șefa diplomației canadiene se va deplasa la Kiev pentru a susține Ucraina în fața Rusiei

Șefa diplomației canadiene Melanie Joly se va deplasa săptămâna viitoare la Kiev pentru a exprima sprijinul țării sale față de Ucraina și a sublinia necesitatea de a "descuraja Rusia" să întreprindă "acțiuni agresive", informează duminică AFP, scrie AGERPRES.

Vizita ministrului de externe canadian, care va părăsi Ottawa duminică și se va deplasa apoi, în decursul săptămânii viitoare, la Paris și Bruxelles, este menită "să reafirme susținerea de nezdruncinat a Canadei pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea ei teritorială", a anunțat sâmbătă ministerul său într-un comunicat. Discuțiile vor viza "agresivitatea Rusiei și activitățile sale destabilizatoare în Ucraina și în zonele din jur", precizează comunicatul.

SUA și europenii afirmă de mai multe săptămâni că Rusia a desfășurat aproape 100.000 de soldați la frontiera ucraineană, iar Washingtonul a acuzat vineri Moscova că încearcă să creeze un "pretext" pentru a invada Ucraina.

Potrivit șefei diplomației canadiene, "această regrupare de trupe și de echipament ruse pune în pericol securitatea în întreaga regiune". "Trebuie descurajată Rusia să continue aceste acțiuni agresive", a adăugat ea, subliniind dorința țării sale de a "conlucra cu partenerii săi internaționali pentru a face să fie respectată ordinea internațională".

Sâmbătă seara, Canada a actualizat recomandările sale pentru călători, pentru a-i sfătui să evite "orice călătorie neesențială în Ucraina, din cauza agresiunilor actuale ale Rusiei și a desfășurării sale militare în această țară și în zonele învecinate".

La Kiev, Melanie Joly va avea o întrevedere cu premierul Denis Smihal. Ea va face apoi o vizită celor 200 de militari canadieni desfășurați din 2015 în Ucraina în cadrul misiunii UNIFIER, menită să contribuie la formarea forțelor ucrainene.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, Canada, care numără o importantă comunitate de origine ucraineană, a impus sancțiuni împotriva a peste 440 de persoane și entități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău