Șefa diplomației britanice acuză Rusia că răpește civili: „Putin nu-și atinge obiectivele și recurge la măsuri disperate, odioase”

  • 29 Martie 2022 09:44
Șefa diplomației britanice acuză Rusia că răpește civili: „Putin nu-și atinge obiectivele și recurge la măsuri disperate, odioase”

Forțele lui Vladimir Putin răpesc politicieni, activiști și jurnaliști ucraineni, deoarece Rusia nu își îndeplinește obiectivele militare, a declarat ministrul britanic de externe, Liz Truss, relatează The Guardian.

Truss a condamnat "tactica odioasă" dezvăluită de organizația ucraineană pentru drepturile omului ZMINA, care susține că a identificat zeci de persoane care au fost răpite, iar alte mii au fost deportate în Rusia, scrie digi24.ro.

Șefa diplomației britanice a spus că Vladimir Putin recurge la "măsuri disperate" în contextul în care analiștii militari britanici consideră că invazia rusă a suferit din cauza lipsei de impuls, a logisticii slabe și a moralului scăzut."Putin continuă să folosească tactici detestabile împotriva poporului ucrainean, inclusiv răpirea unor civili nevinovați. Nu își atinge obiectivele și recurge la măsuri disperate. Putin neapărat eșuează în Ucraina".

Șefa ZMINA, Tetiana Pecioncik, a declarat că "Rusia reține și face să dispară civili în încercarea de a frânge spiritul poporului ucrainean"."Astăzi publicăm prima noastră listă cu cei care au fost luați, astfel încât Kremlinul să știe că lumea urmărește și să nu i se permită să facă rău. În total, am documentat până acum 39 de cazuri de dispariții forțate și detenții arbitrare în teritoriile ucrainene nou ocupate de Rusia".

Președintele Volodimir Zelenski a semnalat că este pregătit să ofere Rusiei o serie de concesii pentru a pune capăt luptei. Ucraina și-ar putea declara neutralitatea și ar putea oferi garanții cu privire la un statut non-nuclear ca parte a unui acord de pace. Liderul de la Kiev a subliniat însă dorința sa de a se asigura "integritatea teritorială" a țării, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Downing Street a spus că Regatul Unit va sprijini poziția de negociere a Ucrainei, dar premierul Boris Johnson crede cu tărie că Putin va eșua.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău