Șef Direcție agricultură, despre cum influențează condițiile meteo din ultimele zile culturile agricole din nordul Republicii Moldova

  • 06 Aprilie 2023 13:39
Șef Direcție agricultură, despre cum influențează condițiile meteo din ultimele zile culturile agricole din nordul Republicii Moldova

Agricultorii din nordul Republicii Moldova se bucură de precipitațiile care au căzut în ultimele zile întrucât ele vor spori umiditatea în sol, care este extrem de necesară culturilor agricole. Acum este important ca încălzirea să aibă loc treptat. Cât despre înghețuri, dacă au și afectat pomii fructiferi, poate doar soiurile timpurii. Estimările se vor face în teren când timpul de afară va permite acest lucru, transmite IPN.

Vasile Covali, șeful Direcției agricultură, relații funciare și cadastru Edineț, a declarat că pentru culturile de câmp zăpada este benefică. De umiditate chiar era nevoie în sol. Cât despre livezi, acestea încă nu sunt pe deplin înflorite. Poate, cu excepția caișilor, prunilor timpurii, însă suprafețe nu sunt atât de mari – nici 10 hectare.

Iulia Jeleznîi, șefa Secției agricultură, relații funciare și cadastru Briceni, a menționat că înghețuri mai puternice s-au înregistrat pe 28-29 martie. Pe unele sectoare temperatura a scăzut chiar până la -5 grade Celsius. Nu sunt încă datele cu privire la suprafețe afectate. Responsabila admite că ar fi putut fi afectași caișii care erau deja în floare.

„Erau în floare deja caișii. Se desfăceau mugurii la cireși, vișin – soiurile care sunt mai devreme. La mere încă nu. Erau strânși mugurii. Presupun că plantațiile de măr nu vor fi afectate, pentru că mugurii florali rezistă la -4 grade Celsius. Ieri a fost -1 grad. Florile de vișin, cireș rezistă la -2 grade Celsius. Nu ar trebui să fie vătămate. Dar nu a putut avea loc polinizarea, pentru că este rece și nu zboară albinele”, a spus Iulia Jeleznîi.

Șefa Secției agricultură a menționat că deocamdată s-au semănat puține hectare de legume, cum ar fi morcov, ceapă. Ele nici nu au răsărit încă și semințele sunt în pământ. Grâul și rapița la fel rezistă înghețurilor, iar alte culturi, cum ar fi floarea-soarelui încă nu au fost semănate.

Valeriu Bogdan, șef Secție agricultură și alimentație Râșcani, a reușit să discute cu o bună parte din agenții economici și deocamdată probleme de pe urma precipitațiilor nu sunt semnalate. Potrivit lui, precipitațiile sunt binevenite și zăpadă este ca o plapumă pentru culturi, cum ar fi de exemplu sfecla de zahăr. Acum contează ca încălzirea să aibă loc treptat, iar umiditatea să pătrundă lent în sol. „În unele livezi, floarea de pe copaci a devenit cafenie ca urmare a înghețurilor încă de la sfârșitul lunii martie. Dar posibil să nu fi pătruns adânc. Atunci când se va încălzi va fi mai clar. Pomicultorii spun că deocamdată nu este nimic strașnic”,  a mai spus Valeriu Bogdan.

În ultimele zile, în țară s-au înregistrat precipitații puternice, în raioanele de nor ale țării a nins, zăpada blocând mai multe trasee. Au fost emise avertizări meteo de cod galben, fiind prognozate înghețuri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:15 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău