SEESAC: Ministerul Afacerilor Interne înregistrează progrese la capitolul combaterii traficului ilicit de arme și controlului armelor în circulația civilă

  • 24 Septembrie 2022 10:53
SEESAC: Ministerul Afacerilor Interne înregistrează progrese la capitolul combaterii traficului ilicit de arme și controlului armelor în circulația civilă

În perioada 20 - 23 septembrie 2022, s-a desfășurat misiunea de evaluare a experților Centrului pentru controlul armelor de calibru mic și armelor ușoare din Europa de Sud-Est (SEESAC), în cadrul căreia au fost evaluate capacitățile Poliției Republicii Moldova pe segmentul investigării, combaterii traficului ilicit de arme și controlului armelor în circulație civilă.

Agenda misiunii de evaluare a cuprins studiul unor documente, o serie de interviuri și întrevederi cu conducerea Inspectoratului General al Poliției, reprezentanți ai subdiviziunilor specializate și din teritoriu ale Poliției, precum și cu conducerea Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare”. 

Misiunea a fost dedicată evaluării capacităților de investigație, SEESAC urmând să furnizeze un raport amănunțit cu concluzii și recomandări privind capacitățile Poliției Naționale de prevenire și combatere a traficului ilicit de arme, dar și referitor la posesia ilegală a armelor de foc, se arată în comunicat. 

 „Ministerul Afacerilor Interne înregistrează progrese la capitolul combaterii traficului ilicit de arme și controlului armelor în circulația civilă” este concluzia misiunii de evaluare a SEESAC.

În numai 3 luni de la angajamentul luat la Praga, în cadrul primei ședințe a HUB-ului de securitate al UE, la Chișinău, echipa MAI a reușit să construiască un nou instrument de lucru pentru Politia R Moldovei, Punctul Național Focal pentru Arme de Foc, conceptualizat în septembrie a.c.

Construirea mecanismul de control al armelor este aproape de operaționalizare, odată cu asigurarea suportului de către UE și UN cu tehnologie de vârf pentru funcționarea Registrului național pentru arme de foc.

De asemenea, cu ajutorul echipamentelor de marcat armamentul va fi asigurată trasabilitatea eficientă a armelor cu destinație civilă de la prima înregistrare, până la utilizatorul final. Aceste instrumente asigură un control mai riguros asupra circulației armelor de foc și reducerea infracționalității prin sporirea capabilității tehnologice a poliției noastre.

Astfel, cetățenii vor fi mai protejați, iar mediul social devine mai securizat. 



Cu suportul financiar al UN și UE, SEESAC oferă sprijin complex instituțiilor din Republica Moldova în prevenirea și combaterea utilizării abuzive, posesiei ilicite și traficului de arme de foc. Acest sprijin include distrugerea, începând cu 2004, a 9.836 de arme de calibru mic și armament ușor și a 1.955 de piese și componente, precum și modernizarea infrastructurii de securitate la un depozit și două camere de păstrare a corpurilor delicte ale Inspectoratului General al Poliției. SEESAC a asigurat, de asemenea, numeroase cursuri de formare personalului Ministerului Afacerilor Interne, în vederea consolidării capacităților acestora. Totodată, au fost desfășurate campanii de informare cu privire la pericolele utilizării abuzive și ale posesiei ilicite a armelor de foc, în care au fost informate peste 100.000 de persoane.
 

Prin activitățile SEESAC, UN și UE își propun să consolideze capacitățile instituțiilor de aplicare a legii din R Moldova și din regiune, să controleze și să reducă proliferarea și utilizarea abuzivă a armelor de calibru mic și a armelor ușoare, pentru a spori stabilitatea, securitatea și dezvoltarea și pe flancurile de  Sud-Est și de Est ale continentului european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:5,66 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău