SEE JAD 2023, operațiune comună polițienească în 26 țări din Europa printre care și Republica Moldova / VIDEO
-
30 Noiembrie 2023 18:39
În perioada 13 – 18 noiembrie 2023, în Republica Moldova s-a desfășurat operațiunea comună europeană SEE JAD 2023 (South East Europe Joint Action Days / Zilele de acțiune comună în Europa de Sud-Est), cu implicarea angajaților subdiviziunilor specializate și teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Republicii Moldova și Serviciului Vamal, relatează serviciul de presă al instituției.
Acțiunile operaționale la nivel regional au fost implementate în cadrul EMPACT (Platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor criminale) sub egida EUROPOL, iar la nivel național sub auspiciul HUB-ului de securitate al UE.
În total, 26 de țări din Europa, sprijinite de Europol, Eurojust, Frontex, INTERPOL și o serie de structuri internaționale, au participat la aceste activități operaționale coordonate la scară largă.
Zilele de acțiune comună EMPACT au fost planificate pe baza schimbului constant de informații, în care internațional poliția, autoritățile vamale, agențiile de imigrare, agențiile de control la frontieră, jandarmeria și unitățile fiecărui stat implicate în combaterea crimei organizate din Europa, și-au unit forțele.
Măsurile realizate în cadrul SEE JAD 2023, au scopul combaterii traficului de arme de foc, traficului de droguri, traficului de ființe umane, contrabandei cu migranți și destructurării rețelelor criminale cu grad ridicat de risc.
Rezultatele globale ale EMPACT JAD 2023 reprezintă următoarele:
• 22 488 ofițeri implicați;
• 163 de anchete demarate;
• 288 774 total de entități verificate;
- 215 273 persoane verificate;
- 67 277 vehicule verificate;
- 5 225 colete/colete poștale verificate;
- 999 de spații percheziționate;
• 2 229 de intrări ilegale detectate;
• 566 de arestări (218 legate de contrabanda de migranți, 186 de trafic de droguri, 69 de trafic de arme de foc, 89 de alte infracțiuni);
• 114 documente falsificate identificate;
• Sechestrări, inclusiv:
- 310 arme (84 arme automate, 65 pistoale, 59 puști, 22 lansatoare de grenade, 16 revolvere, 7 carabine, 6 puști, 4 arme convertite, 2 pistoale cu aer comprimat, 42 alt tip);
- 20 206 piese de muniție;
- Aprox. o tonă de droguri, inclusiv 626 kg de cocaină, aproape 300 kg de canabis, heroină și plante de marijuana.
De asemenea, în cadrul SEE JAD 2023, a fost înființată patrularea cibernetică care s-a concentrat pe activități de monitorizare și investigare pe diferite site-uri web, forumuri și piețe de pe „clear” și „dark web” precum și pe aplicații de mesagerie și rețelele de social media. „Clear web” este format din site-urile web publice care sunt indexate în motoarele de căutare, permițând, prin urmare, accesul oricui la ele, pe când „Dark web” este partea care este accesibilă numai prin intermediul unui software special, permițând utilizatorilor și operatorilor de site-uri web să rămână anonimi sau de negăsit.
Patrularea cibernetică a avut ca scop depistarea traficului ilicit de arme de foc și colectarea de informații suplimentare cu privire la țintele identificate. Investigațiile online s-au concentrat și pe activități de reconstituire care ar putea ajuta acțiunile operaționale pe teren. Aceste investigații au fost efectuate în limbile naționale din Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo*, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Ucraina. Ofițerii au desfășurat aceste activități în mod sincronizat, cu acțiunile operaționale coordonate prin Centrul de Coordonare JAD din Skopje, Macedonia de Nord.
În timpul activităților de patrulare cibernetică, anchetatorii au identificat 120 de ținte (conturi și/sau persoane) legate de traficul de arme de foc, dintre care 94 pe o aplicație de mesagerie, 11 pe piețe și 10 pe alte site-uri web „clear” și 5 pe „dark web”.
Conform cadrului legal aferent prestabilit, în toate activitățile realizate prin prisma SEE JAD 2023 pe teritoriul Republicii Moldova, au participat inclusiv 2 experți detașați din cadrul EUROPOL (Guest Officers). Misiunea acestora a fost de a acorda suportul operațional autorităților naționale de aplicare a legii, fapt care a facilitat verificarea în sistemele informaționale ale EUROPOL pentru a obține informația de interes cu promptitudine și precizie.
Echipele mobile mixte naționale implicate în activitățile SEE JAD 2023, și-au consolidat eforturile desfășurându-și activitatea în 16 puncte de trecere a frontierei de stat, precum și pe drumurile naționale în anumite zone, în diverse puncte strategice. Au fost efectuate inclusiv verificări și percheziții la domicilii sau alte premise, în conformitate cu informația operativă avută în gestiunea organelor de drept.
Astfel, pe parcursul celor 5 zile operaționale, Republica Moldova a înregistrat rezultate tangibile pe latura prevenirii și combaterii activității criminale transnaționale conform celor 5 categorii: arme, droguri, trafic de ființe umane, migrație ilegală și rețele criminale cu grad ridicat de risc; după cum urmează:
- 2570 persoane verificate în total, dintre care 11 persoane au fost arestate (cetățeni atât moldoveni, cât și străini), 102 persoane au primit refuz de ieșire din țară (majoritatea cetățeni ucraineni), 14 persoane au primit refuz de intrare pe teritoriul Republicii Moldova (cetățeni străini, neîntrunind condițiile de rigoare);
- 526 mijloace de transport verificate;
- 77 domicilii și alte premise verificate, printre care inclusiv tiruri de tragere, magazine specializate de arme, muniții și accesorii ș.a.;
- 214 colete și bagaje verificate;
- 4 arme de foc și muniție depistate și ridicate din cauza circuitului ilegal;
- 4 arme de foc împreună cu muniție, utilaje și accesorii deținute legal au fost depistate și ridicate temporar pentru încălcarea condițiilor de păstrare / păstrare neglijentă, iar alte 30 arme de foc au fost scoase temporar din circuitul civil până la înlăturarea încălcărilor condițiilor de deținere;
- droguri depistate și ridicate pentru circulație ilegală (cantitate indicată cu aproximație): 7,61 kg. droguri de tip „hașiș”, 43 gr. droguri de tip marijuana, 17 gr. droguri de tip PVP, 7 gr. droguri de tip “MDMA”, 2 gr. droguri de tip „heroină” și „himari”, 1 gr. cu substanță vegetală cu miros specific de drog;
- alte bunuri, obiecte depistate și ridicate: 2 proiectile (nepericuloase), mijloace financiare în valoare de aprox. 2100 EUR, 7500 pachete de țigări, 9 telefoane mobile, cartele SIM și alte dispozitive electronice.
De asemenea, organele de drept au inițiat 65 de investigații, în baza încălcărilor și acțiunilor infracționale săvârșite ce țin de migrația ilegală, traficul de ființe umane și traficul de droguri. Cât despre prioritatea “arme de foc”, la capitolul ordine și securitate publică, 92 procese-verbale cu privire la contravenție au fost întocmite pentru diverse încălcări ale circuitului armelor și munițiilor cu destinație civilă, iar 49 de activități au fost organizate și desfășurate în scopul informării cetățenilor despre condițiile legale de păstrare a armelor și muniției, aceștia fiind încurajați să predea benevol armele și munițiile deținute ilegal, fiind explicate condițiile în acest sens pentru a fi scutiți de răspundere penală.
La nivel național, activitățile operaționale au fost gestionate și coordonate de Grupul Național de Coordonare format din 16 angajați reprezentând diverse instituții implicate în operațiune.
La nivel regional și internațional, Republica Moldova a fost reprezentată de un angajat al Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne, care a fost prezent pe tot parcursul fazei operaționale la Centrul Operațional de Comandă stabilit la Skopje, Macedonia de Nord, pentru a facilita cooperarea internațională și a răspunde nevoilor operaționale de pe teren.
SEE JAD 2023 a confirmat că împreună reușim să fim mai puternici. Toate rezultatele obținute cu ajutorul partenerilor europeni, subliniază angajamentul autorităților moldovenești în menținerea unui mediu sigur în țară și în întreaga regiune europeană, făcând un nou pas spre consolidarea încrederii cetățenilor în eforturile naționale de combatere a infracționalității transfrontaliere.
Informații generale despre părțile participante la toate zilele de acțiune comună:
- Statele membre UE: Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Suedia.
- Țări non-UE: Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo*, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia, Ucraina și Regatul Unit.
- Agenții UE: Europol, Eurojust și Frontex.
- Parteneri internaționali și instituționali: EUBAM, IPA/2019 (proiecte cofinanțate de UE: „Sprijinul UE pentru consolidarea luptei împotriva traficului de migranți și traficului de ființe umane în Balcanii de Vest” și „Combaterea criminalității grave în Balcanii de Vest), INTERPOL, PCC SEE (Convenția de cooperare polițienească pentru Secretariatul Europei de Sud-Est), SEESAC (Centru de informare pentru controlul armelor de calibru mic și ușoare din Europa de Sud-Est și de Est), SELEC (Centrul de aplicare a legii din Europa de Sud-Est), PNUD și UNODC.