Ședințele Parlamentului din perioada 7-15 decembrie. Ce proiecte vor fi examinate de deputați

  • 06 Decembrie 2023 19:42
Ședințele Parlamentului din perioada 7-15 decembrie. Ce proiecte vor fi examinate de deputați

Biroul permanent s-a întrunit, astăzi, în ședință și a aprobat ordinea de zi a ședințelor plenare pentru perioada 7-15 decembrie 2023.. Nouă dintre proiectele pe care le vor examina deputații vizează ajustarea legislației naționale la aquis-ul UE. Printre acestea se regăsesc inițiativele legislative privind protecția secretelor comerciale; produsele alimentare și furajele modificate genetic; reglementarea transmiterii registrului cu numele pasagerilor de la transportatorii aerieni la Unitatea de Informații; modificarea Legii apelor, precum și a Legii privind deșeurile; introducerea pe piață a produselor fitosanitare etc, arată un comunicat al Legislativului.

În prima lectură, parlamentarii vor examina, în mod prioritar, proiectul bugetului de stat pentru anul 2024, al fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor. De asemenea, vor fi dezbătute proiectele de rectificare a bugetului de stat pentru anul curent; simplificarea procesului de elaborare a proiectelor de acte normative; diminuarea unor taxe vamale; privind statutul, conduita și etica deputatului. În prima lectură va fi examinat și proiectul cu privire la exercitarea profesiunii de medic, cu privire la activitatea arhitecturală și cel privind modificarea cadrului normativ conex Legii taxei de stat.

În lectura a doua vor fi examinate proiectele cu privire la medicamente; la serviciile de mediere garantată de stat; extinderea termenului de desfășurare a activității de îngrijire calificată a copiilor în baza patentei de întreprinzător; instituirea sistemului de vot electronic în consiliile locale, raioanele și cele municipale și proiectul cu privire la energia electrică. În ordinea de zi se mai regăsesc proiectele privind asigurarea integrității și funcționalității pieței energiei electrice și cel privind instituirea unui nou mecanism de calcul al plății pentru posesia și folosința terenurilor din categoria fondului apelor.

Totodată, parlamentarii urmează să ratifice o serie de documente: de finanțare cu Banca Europeană de Investiții în vederea implementării Proiectului „Livada Moldovei”; cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea implementării proiectelor „RLF – Răspuns de urgență – Căile Ferate din Moldova” și „Securitatea furnizării gazelor naturale”; cu Republica Portugheză în domeniile limbii, educației, învățământului superior, științei și tehnologiei, culturii, sportului, tineretului și mass-media. Urmează a fi ratificat și Protocolul la Acordul privind transportul internațional ocazional de călători cu autocarul și autobuzul (INTERBUS).

Parlamentul va mai examina proiectul de lege pentru accederea Republicii Moldova la Acordul parțial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Deputații urmează să mai discute proiectul de modificare a Strategiei naționale de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020–2025 și a Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei.

În următoarea perioadă, Parlamentul va examina și proiectul de hotărâre privind încetarea mandatului de membru al Consiliului de administrație al Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar al lui Victor Ermurachi, precum și proiectele de hotărâre privind numirea lui Ion Josan și a Anei Litocenco în funcția de membru al Consiliului de administrație al Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar. 

Joi, 7 decembrie, ședința plenară va începe la ora 11:00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău