Ședința extraordinară a Parlamentului. Inițiativa legislativă privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, modificările la Legea securității statului și numirea unui șef adjunct al CNA, printre proiectele prioritare votate astăzi

  • 17 August 2023 15:18
Ședința extraordinară a Parlamentului. Inițiativa legislativă privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, modificările la Legea securității statului și numirea unui șef adjunct al CNA, printre proiectele prioritare votate astăzi

Parlamentul s-a întrunit astăzi în sesiune extraordinară. Deputații au adoptat, în mod prioritar, mai multe proiecte. Printre acestea proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Au fost aprobate modificări la Legea securității statului, reforma domeniului de asistență socială și a fost numit un nou șef adjunct al Centrului Național Anticorupție. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit ședința extraordinară după ce propunerile fracțiunii pentru completarea ordinii de zi au fost respinse de majoritatea parlamentară, transmite Radio Chișinău. 

Parlamentul a reexaminat proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, după ce Președinta Maia Sandu a refuzat să promulge această lege. Potrivit obiecțiilor formulate de șefa statului, Comisia de evaluare trebuie să aibă dreptul de a contesta hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii sau ale Consiliului Superior al Procurorilor „care, fără vreo explicație plauzibilă, nu urmează recomandările Comisiei”.

Astfel, potrivit noilor modificări, comisiile de evaluare a judecătorilor și procurorilor vor lua în considerare hotărârile judecătorești irevocabile, cu excepția celor care sunt considerate arbitrare sau vădit nerezonabile. Mai exact, hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii și ale Consiliului Superior al Procurorilor vor putea fi contestate și de Comisia de evaluare, nu doar de subiecții supuși evaluării. Contestația se va depune la Curtea Supremă de Justiție, unde va fi examinată în termen de 30 de zile de către un complet format din primii trei judecători care au promovat evaluarea și nu au activat în cadrul Curții Supreme de Justiție până la data de 31 decembrie 2022.

Parlamentul a modificat și legea securității statului. Legea a fost modificată sub aspectul noțiunii de riscuri, amenințări și pericol deosebit asupra statului, pentru a stabili și determina expres atribuțiile organului competent să prevină și să combată acest fenomen. Potrivit autorilor documentului, modificările legislative au fost necesare pentru a evita neconcordanța dintre Legea securității statului și Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), adoptată recent de Parlament. Astfel, în articolul 4 din Legea securității statului sunt prevăzute expres acțiunile care prezintă pericol deosebit pentru securitatea țării. Printre ele figurează uzurparea puterii de stat, schimbarea prin violență a orânduirii constituționale, amenințările sau incidentele cibernetice, influențarea proceselor electorale în scopul promovării propriilor interese de către state străine, entități anticonstituționale sau criminalitatea organizată, trădarea de patrie, constituirea de organizații sau grupări ilegale etc.

De asemenea, a fost aprobată în lectura a doua reforma sistemului de asistență socială. Reforma domeniului de asistență socială are menirea să asigure accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii sociale de calitate. Proiectul prevede modificări în 19 legi și își propune să îmbunătățească guvernanța și transparența în sistemul de asistență socială, precum și respectarea dreptului la protecție și asistență socială a populației vulnerabile, conform standardelor internaționale în domeniu.

Parlamentul l–a mai numit astăzi locotenent-colonelul Alexandr în funcția de director adjunct al Centrului Național Anticorupție. Alexandr Pînzari activează în cadrul CNA din anul 2016 și, în prezent, ocupă funcția de șef Direcție generală teritorială „Nord” a Centrului Național Anticorupție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:4,12 m/s
Sun
2
Mon
4
Tue
7
Wed
7
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău