Ședință extraordinară a NATO, la cererea Turciei

  • 28 Februarie 2020 11:44
Ședință extraordinară a NATO, la cererea Turciei

În urma solicitării Turciei, NATO va organiza vineri o ședință extraordinară cu privire la uciderea soldaților turci în Idlib, nord-vestul Siriei, anunță agenția turcă Anadolu, citată de defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, joi seara, cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși și alți zeci de răniți într-o lovitură aeriană de către forțele regimului Assad din zona tampon din provincia Idlib.

"Astăzi, consiliul NATO se întrunește la solicitarea Turciei de a consulta în conformitate cu articolul 4 din Tratatul de la Washington de la fondarea NATO privind situația din Siria", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe Twitter.

Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ținerea de consultări în situația în care consideră că îi sunt amenințate integritatea teritorială, independența politică sau securitatea.

Jens Stoltenberg a avut joi seară o discuție telefonică cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu. Secretarul general al NATO a condamnat 'loviturile aeriene oarbe ale regimului sirian și aliatului său rus' în provincia siriană Idlib și a lansat un apel la 'detensionare', după moartea a cel puțin 33 de militari turci în bombardamente atribuite de Ankara Damascului.

În septembrie 2018, Turcia și Rusia au convenit să transforme Idlib într-o zonă de descarcerare în care să fie interzise în mod expres actele de agresiune.

Dar peste 1.300 de civili au fost uciși în atacurile regimului și ale forțelor ruse din zonă de atunci, deoarece încetarea focului continuă să fie încălcată.

Zona de descarcerare găzduiește în prezent patru milioane de civili, inclusiv sute de mii strămutați în ultimii ani de către forțele regimului din toată țara sfâșiată de război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău