Ședința CSS | Sunt examintate trei opțiuni pentru anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău

  • 21 Ianuarie 10:39
Ședința CSS | Sunt examintate trei opțiuni pentru anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău

Autoritățile examinează trei opțiuni pentru anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, a declarat președintele Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate la care a fost examinat inclusiv acest subiect. Experții consideră posibilă rezilierea contractului, cu condiția ca autoritățile să întreprindă acțiunile necesare și să nu facă doar declarații politice, iar societatea să pună presiuni și să urmărească acest proces.

Prima opțiune discutată la Consiliul Suprem de Securitate  ține de atacarea în instanță a corectitudinii contractului de concesiune, deoarece ar fi fost încălcate mai multe prevederi. De asemenea, potrivit autorităților, compania concesionară nu și-a onorat planul de investiții, în valoare de 160 de milioane de euro până la sfârșitul anului trecut. Astfel, din această sumă au fost investite doar 94 de milioane de euro, dintre care 59 din taxa aeroportuară de 9 euro pe care o achită pasagerii.

A treia soluție vizează construcția altor aeroporturi și anularea taxei de 9 euro, acțiuni care, potrivit lui Igor Dodon, i-ar determina pe investitori să renunțe de bună voie la contract.

Construcția unui nou aeroport de pasageri în Republica Moldova nu este un proiect fezabil din punct de vedere economic, însă autoritățile, într-adevăr, ar putea iniția procedura de reziliere a contractului în baza erorilor comise la semnarea acestuia, dar și a încălcării angajamentului investițional, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Veaceslav Ioniță. El însă a menționat că este important ca autoritățile să întreprindă acțiuni în această privință, nu doar să facă declarații, iar societatea civilă să urmărească acest proces.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat în 2013, iar în scurt timp a ajuns să fie controlat de controversatul om de afaceri și politician Ilan Șor, principalul bănuit în dosarul jafului bancar din 2014, dat în prezent în căutare.

Parlamentul a aprobat în octombrie anul trecut, raportul Comisiei parlamentare care a anchetat modul de concesionare a Aeroportului. Raportul Comisiei îi recomandă Guvernului să examineze posibilitatea intentării unei acțiuni în instanțele naționale privind anularea contractului de concesiune, dar și cercetarea activității funcționarilor care au participat la procedura de concesionare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
2
Thu
3
Fri
6

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău