Sedința Comisiei pentru situații excepționale | Viorica Dumbrăveanu: Au fost evaluate stocurile de medicamente și au fost întreprinse măsurile de pregătire a spitalului de boli infecțioase

  • 02 Februarie 2020 11:50
Sedința Comisiei pentru situații excepționale | Viorica Dumbrăveanu: Au fost evaluate stocurile de medicamente și au fost întreprinse măsurile de pregătire a spitalului de boli infecțioase

La Guvern a avut loc, duminică, ședința Comisiei pentru situații excepționale la care s-a discutat despre gradul de pregătire a autorităților din Republica Moldova de a face față unor eventuale cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a declarat că Ministerul Sănătății a întreprins până acum mai multe măsuri preventive, inclusiv a emis regulamente pentru sporirea vigilenței asistenților medicali în vederea depistării cazurilor de infectare cu coronavirus, precum instruirea lor.

”Au fost evaluate stocurile de medicamente și au fost întreprinse măsurile de pregătire a spitalului de boli infecțioase pentru internarea și izolarea unor eventuali bolnavi. La 31 ianuarie a fost efectuată evaluarea tuturor instituțiilor sanitare publice în privința asigurării cu medicamente.

Acestea sunt asigurate pentru o perioada de 60-90 de zile cu stocurile de medicamente necesare. De asemenea s-au procurat suplimentar medicamente pentru tratarea gripei și a infecțiilor respiratorii acute sau severe”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Ea a precizat situația actuală ”include risc redus și consecințe minore”,, deoarece pe teritoriul Republicii Moldova nu s-au intregistrat cazuri de coronavirus”.

La rândul său, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că numărul cazurilor de infectare cu viruși cunoscuți, cum ar fi gripa, este anul acesta mai redus decât în 2019, și instituțiile medico-sanitare dispun de materialele și echipamentele necesare. El a afirmat, ca și Viorica Dumbrăveanu, că autoritățile controlează situația și că riscul de răspândire a noului coronavirus în Republica Moldova este unul redus.

Până la 1 februarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății, a raportat 11 953 de cazuri confirmate de coronavirus în întreaga lume, dintre care 259 de decese.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău