Ședință a grupului de lucru privind statutul special al Găgăuziei

  • 04 Februarie 2016 19:01
Ședință a grupului de lucru privind statutul special al Găgăuziei

La Chișinău a avut loc joi, 4 februarie, prima ședință a grupului de lucru privind statutul special al autonomiei Găgăuze.

Grupul este format din deputați ai Parlamentului de la Chișinău și deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei și are scopul de a examina legislația cu privire la statutul juridic special al autonomiei, modul în care este aplicată și în ce măsură corespunde legislației națională. La ședința de astăzi participă și mai mulți ambasadori.

Grupul de lucru, creat în noiembrie 2015, mai urmează să analizeze raporturile dintre autoritățile administrației publice centrale și autoritățile din Găgăuzia, pentru a asigura o comunicare mai eficientă și o mai bună administrare, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Vom găsi soluții la probleme care persistă demult și erau ignorate. Menirea acestei platforme, pe lângă soluțiile practice, este în primul rând încrederea, recuperarea acestei încrederi. Și dacă o astfel de platformă va avea succes, să încercăm să o multiplicăm și să o aplicăm și în proiectele de reintegrare legate de Transnistria”, a declarat Andrian Candu.

Andrian Candu, a mai declarat că o ședință a Guvernului se va desfășura în curând la Comrat.

Legea privind statutul special al autonomiei găgăuze a fost adoptată în 1994, dar legile adoptate ulterior nu au luat în considerare prevederile acesteia, a declarat președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov.

„Alte acte adoptate mai târziu nu luau în considerare legea. Sper să ne clarificăm în această privință și să arătăm că putem merge pe o cale pașnică. Trebuie să înțelegem că Găgăuzia nu este un proiect temporar, iar Moldova este patria noastră”, a declarat Dmitri Constantinov.

Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Signe Burgstaller, a menționat că dialogul între Chișinău și Comrat trebuie să continue în cadrul acestui grup de lucru.

„Dialogul în acest format trebuie să genereze soluții pentru probleme concrete. Încurajăm ca și societatea civilă să fie implicată în acest proces și să se asigura transparența procesului de luare a deciziilor”, a constatat Signe Burgstaller.

Membrii grupului de lucru urmează să se întâlnească periodic, o dată la două săptămâni, după cum a precizat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Activitatea Grupului de lucru va fi susținută la nivel de expertiză, suport tehnic și de instruire de partenerii internaționali ai Republicii Moldova, precum și de organizațiile neguvernamentale de specialitate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
7
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
5
Arhivă Radio Chișinău