Securitatea Republicii Moldova este pusă în pericol de faptul că nu este membră a UE și nici a NATO, susțin ambasadorii europeni

  • 20 Noiembrie 14:27
Securitatea Republicii Moldova este pusă în pericol de faptul că nu este membră a UE și nici a NATO, susțin ambasadorii europeni

Neutralitatea nu înseamnă să nu te poți apăra, iar războiul brutal de agresiune al Rusiei nu trebuie redus doar la un conflict regional, pentru că este un atac asupra întregii lumi democratice. Discuțiile despre consolidarea securității și rezilienței naționale în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, al interferențelor și amenințărilor în adresa Republicii Moldova, au continuat în cadrul Forumului de Securitate care are loc la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

În cadrul panelului „Cooperarea în domeniul securității între Moldova și partenerii internaționali: o privire în trecut cu gândul la viitor”, ambasadorii și reprezentanții misiunilor diplomatice ai Italiei, Germaniei, Suediei,  Poloniei, Cehiei și României, țări cu cele mai mari contribuții și investiții în Republica Moldova, au subliniat avantajele pe care integrarea în Uniunea Europeană și NATO și le-au avut pentru țările lor și pentru consolidarea sectorului apărării.

În opinia ambasadorului ceh la Chișinău, Jaromir Plisek, Rusia duce în prezent un război nu doar împotriva unei singure țări. Este o agresiune împotriva tuturor principiilor democratice, a subliniat diplomatul:

Ceea ce se întâmplă în Ucraina este de fapt războiul Rusiei împotriva întregii lumi democratice și civilizate, pentru a distruge elementele fundamentale ale principiilor adoptate după ororile celui de-Al Doilea Război Mondial, să ruineze cei mai importanți piloni ai securității. În Ucraina, Rusia atacă militar, în alte țări, europene și non europene, Rusia atacă la fel de puternic prin răspândirea minciunilor, dezinformare, propagandă și prin alte acțiuni subversive”, a spus Jaromir Plisek. 

În același context, șeful misiunii poloneze la Chișinău, Tomasz Kobzdej, a apreciat scutul de protecție de care Polonia se bucură ca membră NATO. Aflarea în această alianță a permis modernizarea nu doar a sectorului apărării al țării, dar și reformarea întregii administrații înainte de a deveni și membră a Uniunii Europene. În timp ce țările aliate vor aloca anul acesta circa 2 procente din PIB apărării, Polonia va cheltui  4,2% din PIB, iar anul viitor va majora cheltuielile pentru apărare la 4,7% din Produsul Intern Brut, a comunicat oficialul. În același  timp, Rusia va aloca circa 6% din PIB pentru militarizare.

Astfel, creșterea bugetelor pentru sectorul apărării pentru țările noastre nu este o competiție, și nicio chestiune de ambiție națională, ci de o necesitate stringentă în contextul geopolitic în care ne aflăm, la fel ca cum este și pentru Republica Moldova”, a spus Tomasz Kobzdej.

Subliniind sprijinul multilateral al Bucureștiului, în special în consolidarea capacităților de apărare națională, prim-colaboratorul Ambasadorului României, Ovidiu Năftănăilă, s-a referit la riscurile din partea Federației Ruse în alegerile parlamentare de anul viitor din Republica Moldova.

„Nu avem nevoie de un glob de cristal pentru a înțelege că Rusia va depune și mai mult efort în deturnarea parcursului democratic al Rep. Moldova. Cât privește România, asistenta noastră se întâmplă multidimensional: cu programe și parteneriate atât la nivel bilateral cât și în cadrul extins la nivel de Uniune Europeană.  Vom continua să construim un parteneriat puternic cu Rep. Moldova și să investim. România reprezintă, în contextul de astăzi, cea mai importantă piesă din puzzle-ul securității Republicii Moldova”, a spus Ovidiu Năftănăilă.

Dezavantajul Republicii Moldova este că se află în proximitatea războiului, are o populație vulnerabilă la propaganda rusă și nu este membră a UE și nici a NATO, au subliniat în discursurile lor ambasadorii europeni.

Războiul hibrid și amenințările imperialiste ale Federației Ruse la adresa securității și democrației Republicii Moldova au fost subiectele principale pe agenda primei ediții a Forumului de Securitate desfășurat la Chișinău și care a adunat circa 300 de experți, factori de decizie, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile de pe ambele Maluri ale Prutului, din Ucraina dar și alte state.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:6,69 m/s
Thu
6
Fri
5
Sat
3
Sun
2
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău