Securitate cibernetică: Eurodeputații cer țărilor membre să adopte măsuri mai stricte și să-și armonizeze sancțiunile

  • 11 Noiembrie 2022 11:32
Securitate cibernetică: Eurodeputații cer țărilor membre să adopte măsuri mai stricte și să-și armonizeze sancțiunile

Parlamentul European a adoptat joi noi reguli privind securitatea cibernetică în Uniunea Europeană, în virtutea cărora țările membre vor trebui să ia măsuri de supraveghere și aplicare mai stricte și să-și armonizeze sancțiunile.

Legislația, asupra căreia Consiliul UE și eurodeputații au căzut de acord în luna mai, va stabili obligații mai dure privind securitatea cibernetică pentru gestionarea riscurilor și schimbul de informații.

Mai multe entități și sectoare vor trebui să adopte măsuri pentru a se proteja. "Sectoare esențiale'', precum energia, transporturile, serviciile bancare, sănătatea, infrastructura digitală și administrația publică vor fi vizate de noile prevederi de securitate, transmite Agerpres.

În timpul negocierilor, eurodeputații au insistat pe nevoia de reguli clare și precise pentru companii și au pledat pentru includerea cât mai multor organisme publice și guvernamentale posibil în cadrul directivei.

De asemenea, noile reguli protejează așa-numitele ''sectoare importante'', precum serviciile poștale, alimentele, industria chimică, electronicele, autovehiculele și furnizorii de servicii digitale. Legislația vizează toate companiile mijlocii și mari din sectoarele menționate.

În plus, este stabilit un cadru pentru o cooperare și informare mai bune între diferitele autorități și statele membre.

''Programele care solicită răscumpărări (ransomware) și alte amenințări cibernetice au prădat Europa prea mult timp. Trebuie să acționăm pentru a ne face companiile, guvernele și societatea mai rezistente la operațiunile cibernetice ostile'', a declarat raportorul PE, eurodeputatul olandez Bart Groothuis (Renew).

'Această directivă europeană va ajuta aproximativ 160.000 de entități să-și consolideze securitatea și să facă Europa un loc sigur de trăit și lucrat. Ea va permite, de asemenea, schimbul de informații cu sectorul privat și parteneri din întreaga lume. Dacă suntem atacați la scară industrială, trebuie să răspundem la scară industrială'', a adăugat Groothuis.

Eurodeputații au adoptat textul legislativ cu 577 voturi pentru, șase voturi contra și 31 de abțineri. Următoarea etapă este adoptarea oficială de către Consiliul UE a legislației, după care aceasta va fi publicată în Jurnalul oficial al UE.

Directiva NIS (Network and Information Security) a fost prima piesă a legislației la nivelul UE privind securitatea cibernetică, iar obiectivul său specific este de a realiza un nivel ridicat comun de securitate cibernetică între statele membre.

Pentru a răspunde amenințărilor în creștere implicate de digitalizare și se sporirea atacurilor cibernetice, Comisia Europeană a prezentat o propunere de înlocuire a directivei NIS și de introducere a unor măsuri de supraveghere mai stricte, inclusiv armonizarea sancțiunilor în UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:51 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău