Sectorul zootehnic – în stare de șoc (Timpul)
-
03 Iulie 2013 09:07
REVISTA PRESEI DIN 3 IULIE
În urma secetei din anul trecut, țăranii și-au sacrificat în masă bovinele, dar și suinele, în lipsă de hrană pentru animale. Situația a devenit catastrofală mai cu seamă în ultimele decenii, când complexele mari de bovine au fost distruse, iar altele noi, moderne, în sectorul particular, au apărut destul de puține. Puținele ferme mari care au mai rămas funcționează doar cu sprijinul olandezilor. Pe lângă lipsa de furaje cu care se confruntă fermierii, prețurile la lapte sunt foarte mici - un litru de lapte este mai ieftin decât unul de apă, între 3,50- 4 lei pentru un litru.
Telenovelă în stil moldovenesc între cineaștii noștri. Timpul scrie că Moldova-Film urma să producă un serial despre copii, iar primul episod trebuia să fie lansat în primăvara anului curent. Ulterior, a fost organizat un casting de selecție a tinerelor talente și pregătirea lor pentru filmări. Pe de alte parte regizorului Valeriu Jereghi, se arăta revoltat și nedumerit în legătură cu acest serial, susținând că după ce tot felul de hoți și impostori au distrus cinematografia moldovenească, vin alții care au găsit încă o sursă pentru a mai „ciordi” de la copii. În replică, directorul Studioului Moldova-Film, Alexandru Vasilachi susine că încercările sale de a revigora cinematografia autohtonă îi supără pe unii care sunt geloși pe ceea ce se întâmplă la Moldova-Film.
Adevărul constată că trei din patru străzi din capitală sunt fără canale pluviale. Sistemul de canalizare învechit și ineficient, dar și lipsa investițiilor fac din Chișinău un oraș vulnerabil în fața ploilor torențiale. Potrivit viceprimarului Vlad Coteț, în Capitală există cel puțin zece zone care sunt inundate de fiecare dată când cad precipitații abundente și unde se impun reparații urgente. Specialiștii le recomandă autorităților municipale să elaboreze un program de replanificare a întregului sistem de canalizare din Capitală. În prezent, rețeaua pluvială lipsește pe 75% din străzi.
Adevărul mai publică istoria tragică a unei femei ucisă de cancer, fără ca medicii care o tratau să observe tumoarea. În doi ani de investigații, specialiștii dintr-o clinică privată din Chișinău n-au văzut că pacienta lor suferă de o tumoare colorectală. Doctorii se scuză că n-au putut face analizele necesare.