Sectorul agroindustrial are nevoie urgentă de investiții

  • 08 Iulie 2015 14:28
Sectorul agroindustrial are nevoie urgentă de investiții

Pentru a deveni competitiv pe piețele externe, sectorul agroindustrial din Republica Moldova are nevoie urgentă de investiții, bani care pot fi atrași prin ridicarea competitivității, substituirea importurilor și modernizarea sectorului.

Este părerea participanților la conferința internațională de totalizare a Programului Compact al Guvernului SUA, cu genericul „Agricultura de valoare Înaltă: oportunități investiționale și de export”, organizată de Corporația Provocările Mileniului din SUA și Fondul Provocările Mileniului.  

Agricultura în Republica Moldova a fost și va rămâne una din ramurile prioritare ale economiei naționale, în care este încadrată circa 30% din populație, iar ponderea în export și Produsul Intern Brut este de 47% și respectiv 30%. Pentru a deveni una modernă și competitivă pe piețele internaționale, orientată în special spre produsele cu valoare adăugată înaltă, este nevoie de noi politici în dezvoltarea domeniului, valorificarea potențialului pe care îl oferă amplasarea geografică a țării noastre, dar și de investiții, care în prezent, pot veni doar din partea donatorilor externi și a întreprinzătorilor privați, consideră Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sulă.

”Avem un potențial enorm, care urmează a fi valorificat, în special în creșterea legumelor și fructelor, în sectorul zootehnic etc. Suntem orientați spre 3 piloni – modernizarea sectorului, ridicarea competitivității, substituirea importurilor, deoarece astăzi continuăm să importăm produse pe care le putem crește aici, acasă. De multe ori exportăm materie primă și importăm produse cu valoare adăugată înaltă” a declarat Ion Sulă.

De aceeași părere este și fostul ministru al Agriculturii, Vasile Bumacov, care a participat la eveniment în calitate de expert. Potrivit lui, agricultura moldovenească nu are șanse fără investiții, iar programul Compact a creat oportunități pentru modernizarea acestui sector. 

În prezent în Republica Moldova sunt peste 180 de companii din SUA care au plasat fonduri în agricultura moldovenească. Reprezentantul uneia dintre ele este și Kelsey Walters, antreprenor american, care spune că nu regretă nici timpul, dar nici banii investiți.

Programul Compact este un program de asistență al Guvernului SUA, în valoare de 262 de milioane de dolari care a avut drept scop creșterea economică a Republicii Moldova prin reabilitarea infrastructurii rutiere, modernizarea sectorului agricol și renovarea a 10 sisteme de irigare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău