Sectorul agricol din Ucraina a pierdut 80 miliarde de dolari din cauza invaziei rusești

  • 21 Februarie 19:48
Sectorul agricol din Ucraina a pierdut 80 miliarde de dolari din cauza invaziei rusești

Sectorul agricol din Ucraina a înregistrat pierderi directe și indirecte de peste 80 miliarde de dolari ca urmare a invaziei rusești, se arată într-un raport publicat astăzi de analiștii de la Kiev School of Economics (KSE).

Potrivit G4Media, la începutul lunii ianuarie 2023, analiștii estimau nivelul pierderilor la 38 miliarde de dolari.

Ucraina este un exportator global major de cereale, dar din februarie 2022 pe mari suprafețe din est și sud se duc lupte, terenurile sunt minate, sau sunt ocupate.

Folosind datele Guvernului de la Kiev și alte surse, analiștii de la KSE estimează că pierderile directe ale sectorului agricol ucrainean au ajuns la 10,3 miliarde de dolari la 31 decembrie 2023, comparativ cu 7,8 miliarde de dolari în urmă cu un an.

Cifra include pierderile de 5,8 miliarde de dolari de pe urma distrugerii echipamentelor, 1,8 miliarde de dolari de pe urma avarierii silozurilor și aproape două miliarde de dolari de pe urma distrugerii produselor agricole.

Analiștii estimează că pierderile indirecte – scăderea producției, reducerea exporturilor, costuri de producție mai ridicate și repararea solurilor afectate – se situează la aproximativ 69,8 miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Mon
23
Tue
22
Wed
12
Thu
10
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău