Experți | Numărul de agenți economici din sectorul agrar care accesează credite de la băncile locale a scăzut

  • 01 Aprilie 2022 13:42
Experți | Numărul de agenți economici din sectorul agrar care accesează credite de la băncile locale a scăzut

Sectorul agrar din Rep. Moldova continuă să fie marcat de riscuri, inclusiv din cauza factorilor climaterici, dar și de declinul economic, iar aceasta a condus la scăderea accentuată a numărului de agenți economici din sectorul agrar care accesează credite de la băncile locale, atrag atenția experții. Fermierii spun că ezită să se împrumute de la bănci din cauza prețurilor galopante și a ratelor dobânzilor bancare mari, transmite Radio Chișinău.

Expertul economic Viorel Gârbu afirmă că în primele două luni ale anului a scăzut semnificativ nivelul de creditare a agenților economici din sectorul agrar și din industria alimentară.     

„În primele luni ale anului creditele pentru sectorul agricol au scăzut dramatic, e o scădere masivă. Băncile nu creditează sau agenți economici nu se creditează. Nu știu care sunt cauzele. Creditarea agriculturii a scăzut creditarea industriei alimentare. Nu se vede o dorință a agenților economici din aceste sectoare să se crediteze. De ce se întâmplă acest lucru? Guvernul are o politică economică pasivă, nu vrea să ajute agenții economici sub nici o formă sau ajută formal.”

Sectorul agrar a devenit, în ultimii ani, vulnerabil din cauza factorilor climatici, iar asta, cel mai probabil, reduce din capacitatea de a accesa credite, a explicat secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban:

„Anul 2020 a arătat că producătorul agricol poate fi un client absolut riscant pentru bancă. Vorbim de agricultură care este absolut dependentă de factorii climaterici. Producătorul agricol devine incapabil să-și acopere creditul în cazul când își ia un credit de consum pentru obținerea de producție, aceasta fiind afectată de calamități. Dar din câte cunosc, fiecare producător a avut acces la credite. Nu putem zice că băncile au refuzat creditarea producătorilor agricoli.”

Prețurile galopante la carburanți și alte materiale pentru campania agricolă de primăvară îi determină pe agricultori să fie mai precauți în a accesa credite, ne-a spus Gheorghe Airinei, un fermier din raionul Glodeni.

„În primul rând, majoritatea, reieșind din condițiile climaterice, de galoparea costurilor la resursele tehnico-materiale, care sunt folosite la îndeplinirea lucrărilor de primăvară, cei care vor să ia credite au o teamă extraordinară că nu o să fie în stare să le întoarcă. (...) Ar trebui ca Fondul de subvenționare măcar 300 de mii din dobânda plătită să fie subvenționată la creditul investițional.”

Acum câteva zile, Guvernul a anunțat un pachet de suport pentru sectorul agrar. Astfel, Fondul de subvenționare în agricultură va fi majorat cu până la 1,75 miliarde lei. Una dintre măsuri este subvenționarea cu până la 200.000 de lei din rata dobânzii la creditele accesate pentru completarea mijloacelor circulante și până la 150 mii lei la creditele pentru proiectele investiționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău