Sectoarele de importanță critică, care oferă servicii la nivel național, vor fi obligate să implementeze măsuri rezistente de securitate cibernetică

  • 21 Martie 13:17
Sectoarele de importanță critică, care oferă servicii la nivel național, vor fi obligate să implementeze măsuri rezistente de securitate cibernetică

Sectoarele de importanță critică, care oferă servicii la nivel național în domenii precum sănătate, energetică, transport și sectorul bancar, vor fi obligate să implementeze măsuri rezistente de securitate cibernetică, cu un cadru de supraveghere și control detaliat. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de Parlament, în lectura a doua. Conform autorilor proiectului, acest lucru va facilita gestionarea riscurilor cibernetice, va asigura o mai bună protecție împotriva amenințărilor cibernetice și va spori reziliența infrastructurii naționale, transmite Radio Chișinău.

În contextul amenințărilor cibernetice, Parlamentul a adoptat în lectura a doua o lege ce presupune ca sectoarele de importanță critică, care oferă servicii la nivel național, să implementeze, în mod obligatoriu, măsuri rezistente de securitate cibernetică, cu un cadru de supraveghere și control detaliat.

Este vorba de furnizorii de servicii din domenii precum sănătate, energetică, transport, sectorul bancar, serviciile poștale și de curierat, gestionarea deșeurilor, apă și canalizare, precum și siguranța alimentelor.

Autorii proiectului de lege subliniază că schimbările introduse vor avea impact asupra modului în care entitățile publice și private gestionează riscurile cibernetice, vor asigura o mai bună protecție împotriva amenințărilor cibernetice și vor spori reziliența infrastructurii naționale.

Amintim că, la finele lunii februarie, Operatorul național poștal din Republica Moldova a anunțat că sistemul informatic al întreprinderii a fost supus unui atac cibernetic de tip ransomware care a afectat funcționalitatea acestuia și datele critice, timp de circa două zile. Reprezentanții întreprinderii au precizat, însă, că au reușit să mențină confidențialitatea datelor întreprinderii, a clienților și furnizorilor. Atunci, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, anunțase că autoritățile lucrează la identificarea responsabililor pentru acest atac.

Atacurile cibernetice asupra unor site-uri din Rep. Moldova s-au intensificat în ultima perioadă. În toamna anului trecut au fost atacate serverele Aeroportului Chișinău, Ministerului de Externe și Agenției pentru Reglementare în Energetică.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău