Secțiile spitalelor din municipiul Chișinău destinate copiilor bolnavi de COVID-19 sunt arhipline. Un bebeluș de doar 11 zile a contractat boala

  • 28 Ianuarie 2022 13:07
Secțiile spitalelor din municipiul Chișinău destinate copiilor bolnavi de COVID-19 sunt arhipline. Un bebeluș de doar 11 zile a contractat boala

Tulpina Omicron, mult mai contagioasă, se răspândește rapid și printre adulți, dar și minori. În acest context, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a lansat o nouă campanie de îndemn la imunizare. Specialiștii au demontat și cele mai frecvente mituri legate de imunizare, transmite Radio Chișinău.

„Împreună oprim pandemia: fii vocea comunității tale!”. Acesta este mesajul pe care îl transmite Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Medicii și viitorii medici îi îndeamnă pe cetățeni să se vaccineze în contextul creșterii numărului de infectări cu tulpina Omicron în ultima perioadă. Infectările au crescut foarte mult în special în rândul copiilor, spune medicul pediatru Ninel Revenco, ea fiind și coordonatoarea campaniei de vaccinare.

”Ne ciocnim cu o creștere spectaculoasă a cazurilor pediatrice, odată cu apariția Omicronului. În Institutul Mamei și a Copilului, unde sunt spitalizați copiii cu variante grave de COVID-19, în secția de terapie intensivă sunt cinci copii, dintre care doi au nevoie de suport respirator. Ponderea copiilor mici infectați este foarte mare Majoritatea dintre ei au până la cinci ani. Și vârsta cea mai mică a copilului afectat de COVID-19 este de 11 zile. Este o situație alarmantă când toate secțiile din municipiul Chișinău destinate copiilor infectați cu COVID-19 sunt arhipline”.
Deși infectările cu COVID-19 sunt în creștere, rata de imunizare cu schemă completă rămâne scăzută în Republica Moldova, de puțin peste 29 la sută, iar miturile despre imunizare nu încetează să apară. Șefa Disciplinei de epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv, dezminte cele mai frecvente mituri din societatea noastră legate de procesul de imunizare.

„Un alt mit ține de faptul că este mai bine să te îmbolnăvești decât să te imunizezi, ceea ce este o afirmație greșită. În primul rând, studiile demonstrează că imunitatea formată după boală este de scurtă durată. Un alt mit: populația consideră că vaccinul poate crea probleme de fertilitate. Nu este adevărat, studiile demonstrează că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea. Spre final, un nou mit este că dacă avem vaccin, pandemia se va termina curând. Din păcate, nu putem încă argumenta acest lucru. Cu siguranță de dorim cu toții ca pandemia să se sfârșească, dar acest lucru e posibil e când vom atinge o rată de imunizare de 70 la sută la nivel mondial, pentru că acolo unde rata de vaccinare e redusă există riscul de a se dezvolta noi variante de virus. Din păcate, la nivel mondial, avem doar 60 la sută acoperire de vaccin cu o singură doză”.

În continuare, medicii îndeamnă oamenii să se poarte mască, să se respecte regulile de igienă și distanța socială – norme importante pentru a evita răspândirea cu COVID-19, în special cu tulpina Omicron, mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău