Secretul celui mai longeviv cuplu din lume, căsătorit de 80 de ani: răbdarea soției

  • 04 Septembrie 2018 16:43
Secretul celui mai longeviv cuplu din lume, căsătorit de 80 de ani: răbdarea soției

Binecunoscută pentru abundența de centenari, Japonia se poate mândri că deține în prezent cel mai longeviv cuplu căsătorit din lume, cei doi având o vârstă cumulată de 208 ani, relatează marți Reuters. Secretul celor 80 de ani de conviețuire este pus de soție pe seama... răbdării.

Masao Matsumoto, de 108 ani, și soția sa în vârstă de 100 de ani, Miyako, au fost confirmați de Guinness World Records drept cel mai longeviv cuplu căsătorit care trăiește în prezent.

Cei doi s-au căsătorit în octombrie 1937.

''Sunt atât de fericită. Totul se datorează, de fapt, răbdării mele'', a declarat râzând Miyako care s-a fotografiat alături de Masao și de ceilalți membri ai familiei în fața unui certificat înrămat la centrul de îngrijire unde trăiesc.

''Sunt atât de recunoscătoare încât îmi dau lacrimile'', a spus ea pentru Reuters.

Cei doi nu au reușit să aibă parte de o nuntă pentru că Japonia a intrat în război, iar Masao a fost trimis pe front, însă acest lucru nu a constituit un obstacol în calea întemeierii unei familii numeroase - luna trecută s-a născut cel de-al 25-lea strănepot al cuplului.

''Au intrat în ultimul capitol al vieții lor. A fost o onoare (pentru ei) să primească această distincție. Mi-aș dori să continue să ducă o viață liniștită'', a declarat fata cuplului, Hiromi.

Japonezii se numără printre cei mai longevivi din lume, datele Ministerului Sănătății din această țară indicând că ocupă locul al doilea în ceea ce privește media de viață a cetățenilor ei, de circa 84 de ani, puțin sub cea a locuitorilor din Hong Kong.

Recordul pentru cel mai longeviv cuplu căsătorit a fost stabilit de norvegienii Karl și Gurdren Dolven, cu vârsta combinată de 210 ani, 1 lună și 34 de zile la momentul în care Gurdrun a decedat, în 2004, conform Guinness World Records.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruț Bălu, editor online: Gabriela Badea)

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău