Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite: R. Moldova necesită și merită susținere masivă, inclusiv susținere bugetară pentru a menține stabilitatea

  • 09 Mai 2022 18:50
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite: R. Moldova necesită și merită susținere masivă, inclusiv susținere bugetară pentru a menține stabilitatea

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, efectuează o vizită de două zile în Republica Moldova. Înaltul oficial a avut o întrevedere cu premierul Natalia Gavrilița, iar mâine va vizita un centru pentru refugiați din Chișinău.

În cadrul conferinței de presă comune susținută de cei doi oficiali, premierul Natalia Gavriliță a declarat că a discutat cu oficialul ONU despre gestionarea fluxului mare de refugiați ucraineni care se află pe teritoriul R. Moldova și că așteaptă ca banii oferiți în acest sens de Organizația Națiunilor Unite să ajungă cât mai rapid.

Natalia Gavriliță a mai declarat în contextul războiului din Ucraina, că instituțiile de apărare sunt în regim alert pentru a nu admite destabilizarea situației în R. Moldova

Ea a comunicat că analizele indică un risc scăzut privind o posibilitate de escaladare a conflictului militar pe teritoriul R. Moldova. „Folosim toate căile diplomatice și formatele funcționale ca să ne asigurăm că dezamorsăm orice tensiune și menținem pacea și stabilitatea în R. Moldova. dacă analiza se va schimba vom comunica cu oamenii prin canale oficiale”, a spus Natalia Gavriliță.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că R. Moldova necesită și merită susținere masivă, inclusiv susținere bugetară pentru a menține stabilitatea.

În discursul său, secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a apreciat că acum Republica Moldova este în prima linie de păstrare a păcii și stabilității și crede că actorii politici de pe ambele maluri ale Nistrului vor da dovadă de destulă maturitate și responsabilitate pentru a nu permite escaladarea războiului:

„Republica Moldova este în prima linie de păstrare a păcii și stabilității în lume. Cu un război atât de aproape de granițele sale și cu diviziunile pe care le cunoaștem, sper că  va fi un clar sens de responsabilitate din partea tuturor actorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, și acest sentiment de responsabilitate, va preveni orice fel de amenințare la adresa Republicii Moldova, pentru că Republica Moldova merită pace, merită stabilitate, merită susținere masivă internațională pentru a face față acestor provocări enorme, inclusiv de refugiați”.

Antonio Guterres a subliniat că orice încălcare a integrității teritoriale a R. Moldova reprezintă o încălcare a dreptului internațional, condamnată de ONU.

Oficialul ONU va vizita marți un Centru de acomodare a refugiaților ucraineni în R. Moldova.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău