Secretarul General al ONU participă la summitul BRICS din Rusia. António Guterres va avea o discuție cu Vladimir Putin despre războiul din Ucraina

  • 23 Octombrie 16:25
Secretarul General al ONU participă la summitul BRICS din Rusia. António Guterres va avea o discuție cu Vladimir Putin despre războiul din Ucraina

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a sosit azi, 23 octombrie, în Rusia pentru a asista la summitul BRICS din Kazan, au anunțat autoritățile locale pe contul lor de Telegram, informează AFP, citat de AGERPRES.

Întâmpinat de Farid Muhametșin, președintele parlamentului republicii autonome Tatarstan, Antonio Guterres va discuta cu „un mare număr de lideri ce participă la summit”, a anunțat ONU ieri, 22 octombrie.

Kremlinul a anunțat, la rândul său, o întrevedere mâine, 24 octombrie, cu președintele Vladimir Putin, în timpul căreia se va discuta despre Ucraina. Această întrevedere va fi o premieră între cei doi după aprilie 2022, la două luni de la declanșarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.

Vladimir Putin îi spusese atunci că el crede într-un rezultat „pozitiv” al negocierilor cu Ucraina. De atunci, Moscova și Kievul au întrerupt orice negociere, iar pozițiile lor par a fi ireconciliabile.

În Kazan, „secretarul general va reafirma pozițiile sale binecunoscute asupra războiului în Ucraina și condițiile pentru o pace justă fondată pe carta și rezoluțiile Națiunilor Unite și dreptul internațional”, a subliniat marți unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Farhan Haq.

Antonio Guterres, care s-a prezentat ca mediator disponibil, a subliniat în repetate rânduri că anexarea de teritorii ucrainene „nu își are locul în lumea modernă”.

Războiul din Ucraina rămâne o rană deschisă în inima Europei”, a declarat el în februarie.

Ministerul Afacerilor Externe ucrainean a subliniat luni seara că Guterres a făcut „o alegere proastă” acceptând să se deplaseze în Kazan.

Aceasta nu face decât să prejudicieze reputația ONU”, a criticat ministerul pe platforma socială X.

Vladimir Putin intenționează să demonstreze în timpul acestei reuniuni BRICS eșecul politicii occidentale a sancțiunilor și izolării țării sale. El a avut deja întrevederi marți cu mai mulți înalți reponsabili, printre care președintele chinez Xi Jinping și premierul indian Narendra Modi.

Numărând patru membre (Brazilia, Rusia, India, China) la înființarea sa în 2009 și integrând Africa de Sud în 2010, blocul, denumit BRICS de la inițialele statelor fondatoare, s-a extins anul acesta cu alte patru țări (Etiopia, Iran, Egipt și Emiratele Arabe Unite).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Thu
11
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău