Secretarul general al ONU: O Europă unită va permite evitarea unui nou război rece

  • 30 Mai 2019 16:15
Secretarul general al ONU: O Europă unită va permite evitarea unui nou război rece

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, căruia i-a fost înmânat joi premiul Carol cel Mare, a lansat un apel la o 'Europă unită' pentru a evita izbucnirea unui 'nou război rece' în lume, potrivit France Presse,potrivit Agrerpres.

'Dacă vrem să împiedicăm un nou război rece', cum a fost confruntarea între blocurile american și sovietic din trecut, și să 'stabilim o adevărată ordine multilaterală', 'avem atunci nevoie absolută de o Europă unită', a pledat secretarul general portughez al ONU într-un discurs susținut la Aachen (în Renania de Nord-Westfalia), unde a primit premiul acordat în semn de recunoaștere a angajamentului său de a revitaliza și consolida cooperarea multilaterală în lume.

'În calitate de secretar general, nu am simțit niciodată nevoia unei Europe unificate și puternice la fel de clar ca acum', a afirmat el în fața unui public în care se afla și președintele Comisiei Europene la final de mandat, Jean-Claude Juncker.

Potrivit secretarului general al ONU, a venit momentul să restabilim în Europa 'încrederea între oameni și instituțiile politice', pe un continent confruntat cu trei provocări la ora actuală: schimbările climatice, evoluția demografică și revoluția digitală.

Antonio Guterres este al 61-lea laureat al premiului internațional Carol cel Mare, decernat din 1950 unor personalități și instituții pentru contribuția lor remarcabilă la efortul de unificare europeană.

În 2018 acest premiu a fost decernat președintelui francez Emmanuel Macron pentru viziunea sa nouă asupra Europei, dar așteptările legate de concretizarea ideilor sale au dezamăgit în fața reticenței Germaniei, notează AFP. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău