Secretarul general al ONU cere desfășurarea unei forțe armate internaționale în Haiti

  • 10 Octombrie 2022 09:55
Secretarul general al ONU cere desfășurarea unei forțe armate internaționale în Haiti

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut comunității internaționale, duminică, să trimită militari în Haiti, țară care a cerut ajutor în lupta împotriva grupurilor de infractori, informează AFP.

"Secretarul general cere comunității internaționale, inclusiv membrilor Consiliului de Securitate, să examineze de urgență cererea guvernului haitian de desfășurare fără întârziere a unei forțe armate internaționale specializate, pentru a face față crizei umanitare", a transmis printr-un comunicat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al lui Guterres.

Cel mai înalt reprezentant al ONU "este în continuare extrem de preocupat de situația din Haiti, care se confruntă cu o explozie de cazuri de holeră, într-un context de deteriorare dramatică a securității, care a paralizat țara", arată documentul.

Conform aceleiași surse, Guterres a trimis duminică o scrisoare către Consiliul de Securitate, prezentând opțiuni pentru susținerea mai puternică a securității în Haiti, așa cum ceruse Consiliul în rezoluția 2645/2022.

ONU a avertizat joi contra pericolului de epidemie de holeră în Haiti, țară deja grav afectată de insecuritate, al cărei premier, Ariel Henry, a cerut ajutor. Pe lângă valul de violențe, haitienii sunt afectați de penuria de carburant și apă potabilă, care împiedică funcționarea spitalelor.

Holera a fost adusă în Haiti de "căștile albastre" din forța ONU în 2010, iar epidemia declanșată a continuat până în 2019, provocând pierderea a 10.000 de vieți omenești. Duminică, autoritățile haitiene au informat că au apărut cazuri noi și s-au înregistrat deja șapte decese.

După detectarea bacilului holerei, care se transmite prin apă, au fost confirmate 11 îmbolnăviri și 111 de cazuri suspecte, deocamdată doar în capitala Port-au-Prince, a anunțat joia trecută într-o videoconferință coordonatoarea acțiunilor umanitare ale ONU în Haiti, Ulrika Richardson. "Cifrele ar putea fi mult mai mari", a adăugat ea, precizând că sunt în curs analize în străinătate pentru a stabili dacă tulpina bacteriană este aceeași din 2010.

Violențele, jafurile și manifestațiile de protest s-au înmulțit în Haiti după ce Henry a anunțat în 11 septembrie scumpirea carburanților. De la jumătatea lunii trecute, terminalul petrolier de la Varreux, cel mai mare din țară, este blocat de bande înarmate, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău