Secretarul general al NATO, vizită oficială la Mihail Kogălniceanu. Klaus Iohannis: Suntem recunoscători pentru decizia de a trimite trupe în România

  • 11 Februarie 2022 14:49
Secretarul general al NATO, vizită oficială la Mihail Kogălniceanu. Klaus Iohannis: Suntem recunoscători pentru decizia de a trimite trupe în România

Președintele României, Klaus Iohannis, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au făcut declarații în fața militarilor români și americani prezenți la la Bază Militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. Această conferință de presă a venit în contextul în care Pentagonul a anunțat că 1.000 de militari americani vor fi repoziționați din Germania în România. Primul convoi cu tehnică militară al detașamentului SUA a ajuns la baza de la Mihail Kogălniceanu, transmite defenseromania.ro.

Într-o primă declarație de presă, ținută în limba engleză, președintele Klaus Iohannis a ținut să mulțumească președintelui SUA, Joe Biden, pentru decizia de a trimite trupe americane în România, potrivit sursei citate

Klaus Iohannis a precizat că România a fost întotdeauna implicată în asigurarea securității euro-atlantice.

,,Prezența dumneavoastră aici este o dovadă a coeziunii aliaților și a angajamentului ferm al Statelor Unite în calitate de partener strategic. Reprezintă și continuarea cooperării foarte bune între forțele militare ale României și SUA și o continuare a eforturilor noastre comune de a asigura stabilitate și un viitor mai bun și mai sigur’’, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele României a transmis mulțumiri trupelor italiene și germane prezente la Bază Militară Mihail Kogălniceanu.

’’Un cuvânt de apreciere pe care îl transmit fiecăruia dintre dumneavoastră. Doresc să vă laud pentru eforturile pe care le depuneți personal. Vă mulțumesc pentru implicare și profesionalism. Veți găsi același profesionalism și dedicare în rândul trupelor române. Întotdeauna să țineți cont de faptul că eforturile dumneavoastră fac parte din cea mai de succes alianță din istorie'', a spus șeful statului.

Traversăm cea mai mare criză de securitate după căderea Cortinei de Fier

Ulterior, a avut loc și o conferință de presă comună a celor doi oficiali, iar Klaus Iohannis a precizat că în acest moment ’’traversăm cea mai mare criză după căderea Cortinei de Fier’’ și sunt ’’evidente tendințele Rusiei de revenire la politica de forță și de contestare a echilibrului de forțe.’’

’’România, ca stat membru NATO și partener strategic al SUA, beneficiază de toate garanțiile de securitate de care are nevoie. Garanțiile au la bază angajamentul intensificat al NATO și al unor aliați, precum SUA și Franța. Am pledat repetat încă de la începutul primului meu mandat pentru o prezență mai consistență a NATO, a SUA și altor aliați în regiunea Mării Negre. Asigurarea unei posturi avansate de descurajare pe întregul flanc estic al NATO contribuie la securitatea NATO în ansamblu’’, a precizat Klaus Iohannis.

În cadrul conferinței de presă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mulțumit României pentru contribuția semnificativă la alianță.

’’România nu e singură, avioane de luptă din Germania și Italia se află aici pentru a proteja aliații. Azi vor mai sosi și în Bulgaria avioane’’, a precizat secretarul general al NATO.

2.000 de militari americani sunt prezenți în acest moment la Baza Mihail Kogălniceanu

În acest moment ,,1.000 de trupe americane sunt trimise la această bază, iar numărul total de trupe americane la Baza Mihail Kogălniceanu este de aproximativ 2.000’’, a spus Stoltenberg.

’’De aici, din zona Mării Negre, până la Marea Baltică, aliații susțin statele membre NATO din flancul estic prin trimiterea de trupe și capabilități militare. Săptămâna viitoare, miniștrii NATO vor discuta despre consolidarea prezenței în estul NATO’’, a insistat Jens Stoltenberg.

’’NATO e o alianță defensivă, misiunea noastră e să păstrăm pacea. Marea Neagră e o regiune de importanță strategică, vitală pentru NATO’’, a ținut să precizeze secretarul general al NATO.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău