Secretarul general al NATO cere noi livrări de arme pentru Ucraina

  • 30 Decembrie 2022 09:07
Secretarul general al NATO cere noi livrări de arme pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a pledat pentru trimiterea suplimentară de armament către Ucraina, transmite vineri dpa, citat de Agerpres.

"Poate părea un paradox, dar sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai scurtă cale către pace", a declarat politicianul norvegian într-un interviu de sfârșit de an acordat dpa.

Președintele rus Vladimir Putin trebuie convins că nu-și va atinge obiectivul de a prelua controlul asupra Ucrainei, a apreciat el.

Stoltenberg a continuat spunând că, apoi, ar putea exista "o soluție de pace negociată, care să asigure că Ucraina se impune drept un stat democratic și independent".

Secretarul general al NATO nu s-a sfiit să spună că, în opinia sa, atacurile recente ale ucrainenilor asupra unor ținte militare din Rusia sunt perfect legitime.

"Fiecare țară are dreptul să se apere - la fel și Ucraina", a spus Stoltenberg, adăugând că atacurile ucrainene trebuie privite în context. Care context include atacuri ruse masive asupra infrastructurii civile, menite să-i priveze pe ucraineni de apă, căldură și electricitate în plină iarnă, a explicat el.

În privința oportunității de a furniza Ucrainei rachete cu rază medie de acțiune, Stoltenberg a declarat că există "un dialog în desfășurare între aliați și Ucraina cu privire la anumite tipuri de sisteme" de rachete.

El a menționat totodată că aliații NATO au furnizat Ucrainei în trecut sisteme de arme cu rază lungă de acțiune. De exemplu, lansatoarele de rachete HIMARS, artilerie cu rază lungă de acțiune și drone, a declarat Stoltenberg. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău