Secretarul general al NATO a cerut accelerarea producției de arme pentru Ucraina, la un forum de apărare la Kiev

  • 30 Septembrie 2023 11:48

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat, pe 29 septembrie, companiile de armament din țările Alianței să-și accelereze producția pentru a continua să satisfacă nevoile Ucrainei, într-un mesaj transmis prin teleconferință la primul Forum internațional al industriei de apărare, desfășurat la Kiev, relatează EFE, citată de AGERPRES.

Secretarul general al NATO a cerut accelerarea producției de arme pentru Ucraina, la un forum de apărare la Kiev

'Numai cu curajul nu oprești dronele. Numai cu eroismul nu interceptezi rachetele. Ucraina are nevoie de capacități. De înaltă calitate. În mari cantități. Și rapid', a declarat Jens Stoltenberg, adresându-se participanților la acest forum la care s-au înscris peste 160 de companii din 26 de țări și cu care Kievul speră să impulsioneze producția împreună cu partenerii săi.

Secretarul general al NATO a admis că multe țări NATO și-au văzut reduse arsenalele după ce au trimis arme Ucrainei de la începutul invaziei militare ruse. 'Acum trebuie să intensificăm producția. Atât pentru a satisface nevoile Ucrainei, cât și pentru a ne asigura capacitatea de descurajare și apărarea', a spus el.

Stoltenberg a lăudat industria de apărare ucraineană pentru capacitatea sa de a inova, de a reloca producția în zone mai puțin expuse atacurilor rusești și de a se adapta la standardele NATO în plin război.

'De la drone la deminare, Ucraina a inovat cu viteza luminii. Cu toții avem multe de învățat de la Ucraina', a spus el.

Jens Stoltenberg a evidențiat experiența țărilor NATO în materie de achiziții comune de armament și cooperarea lor cu Uniunea Europeană în acest sens.

Secretarul general al Alianței s-a angajat, de asemenea, să ajute Ucraina să își modernizeze industria de apărare și să își facă procesul de achiziții militare mai eficient și mai transparent.

Șapte țări UE au comandat muniție în cadrul unui program istoric de achiziții publice al Uniunii Europene pentru a face rost de obuze de artilerie de care Ucraina are nevoie urgentă și pentru a reface stocurile occidentale epuizate, potrivit agenției responsabile din cadrul UE, notează Reuters.

Comenzile - plasate în cadrul unor contracte negociate de Agenția Europeană de Apărare (EDA) - vizează proiectile de artilerie de 155 mm, una dintre munițiile cele mai utilizate în războiul de uzură intensă între trupele ucrainene și forțele ruse invadatoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău