Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: Este și interesul europenilor să aibă o arhitectură europeană mai completă. Există un parteneriat strategic extrem de strâns între NATO și UE / video

  • 15 Decembrie 2023 07:59
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: Este și interesul europenilor să aibă o arhitectură europeană mai completă. Există un parteneriat strategic extrem de strâns între NATO și UE / video

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat ieri, 14 decembrie, pentru postul France Info, că aderarea R. Moldova și a Ucrainei la UE este și în interesul statelor membre care doresc să aibă o arhitectură europeană cât mai completă mai completă, relatează ziua.md, care preia France Info.

„Locul Ucrainei este cu noi, în Uniunea Europeană și în NATO, când va fi momentul, bineînțeles”. Este mesajul transmis de Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, prezent într-o dezbatere pe postul francez France Info, cu puțin timp înainte ca liderii europeni să decidă începerea negocierilor cu Ucraina și Moldova pentru aderarea la UE, a subliniat sursa citată.

„Este de asemenea important ca Republica Moldova, care este și ea în cărți, să înceapă negocierile. Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean sunt lideri formidabili, au nevoie de asta”, a subliniat Mircea Geoană.

Potrivit acestuia, este important să avem un mesaj de încredere pentru Ucraina, Moldova, Georgia, pentru Balcani.

„Este și interesul europenilor să aibă o arhitectură europeană mai completă, și să nu îi dăm domnului Putin satisfacția că nu avansăm cu țările care vor să trăiască împreună cu noi, precum noi, în libertate, prosperitate, demnitate și democrație”, a mai precizat Geoană.

Întrebat dacă un bilet pentru UE înseamnă și un bilet pentru NATO, Mircea Geoană a explicat că lucrurile nu se fac automat.

„Suntem două organizații diferite. Vin din România, am semnat închiderea negocierilor cu NATO și cu UE. Există o sinergie naturală între cele două, există un parteneriat strategic extrem de strâns între NATO și UE. Suntem cele două fețe ale aceleiași monede, dar bineînțeles fiecare organizație are propriile sale reguli, propria dinamică și propriile mecanisme de decizie”, a mai spus Mircea Geoană, citat de France Info.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău