Secretarul de stat român, Bogdan Aurescu a avut consultări politice cu Andrei Popov și Eugen Carpov

  • 09 Noiembrie 2012 11:52
Secretarul de stat român, Bogdan Aurescu a avut consultări politice cu Andrei Popov și Eugen Carpov

După cum se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei României în Republica Moldova, cu prilejul întrevederii, secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat nivelul îmbucurător al relației privilegiate dintre România și Republica Moldova, reflectat atât în dinamica dialogului politico-diplomatic, cât și în cooperarea economică,…

După cum se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei României în Republica Moldova, cu prilejul întrevederii, secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat nivelul îmbucurător al relației privilegiate dintre România și Republica Moldova, reflectat atât în dinamica dialogului politico-diplomatic, cât și în cooperarea economică, inclusiv în sfera energiei.

Cei doi oficiali au evidențiat interesul pentru aprofundarea cooperării bilaterale, prin dinamizarea dialogului la nivel sectorial și realizarea de proiecte concrete în domenii cât mai diversificate, în vederea atingerii obiectivului strategic comun: aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. O atenție specială a fost acordată proiectelor de interconectare a sistemelor energetice din România și Republica Moldova, cu impact major  pentru racordarea fizică a statului vecin la rețeaua europeană de infrastructură. De asemenea, secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat disponibilitatea României de a sprijini aspirațiile europene ale Republicii  Moldova prin proiecte concrete, precum și prin susținerea  eforturilor de consolidare a instituțiilor  Republicii  Moldova, în beneficiul direct al cetățenilor. Consultările au prilejuit, și o trecere în revistă a principalelor dosare aflate pe agenda europeană a Republicii Moldova, punându-se accent pe evoluțiile înregistrate în negocierea Acordului de Asociere la Uniunea Eurpeană și a Acordului privind Crearea Zonei de Comerț Liber Cuprinzător și Aprofundat cu UE, dialogul pe tema liberalizării regimului de vize UE – Republica Moldova, precum și progresele pe alte componente ale relației dintre Chișinău și Bruxelles.

La rândul său, vice-ministrul Andrei Popov a mulțumit pentru sprijinul consistent acordat de către România în procesul complex de aderare a Republicii Moldova  la Uniunea Europeană. Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii referitor la contextul regional, precum și la dosarul transnistrean.

După cum se mai arată în comunicatul primit la radacție, în cursul după-amiezii de ieri, secretarul de stat Bogdan Aurescu a participat la inaugurarea sistemului de aprovizionare cu apă din localitatea Roșu, raionul Cahul, proiect finanțat integral de către Ministerul Afacerilor Externe al României, din bugetul asistenței pentru dezvoltare.

Inaugurarea sistemului de aducțiune a apei în satul Roșu, raionul Cahul

Acest proiect, care va contribui vizibil, începând de azi, la îmbunătațirea traiului zilnic al locuitorilor comunei Rosu, nu este decât un exemplu al sprijinului concret și constant, pe care România, în acest caz prin Ministerul Afacerilor Externe, îl acordă cetățenilor Republicii Moldova, creșterii nivelului de trai al acestora. ”Tot mai multe proiecte concrete se desfășoară între cele două maluri ale Prutului, fie că vorbim de construcția liniilor electrice și a conductelor de gaz, de burse, de asistența medicală de urgență sau de contactele interumane. Toate sunt menite să lege tot mai strâns Republica Moldova la spațiul european, la valorile și standardele acestuia”, a arătat Bogdan Aurescu.

Tot, ieri, secretarului de stat Bogdan Aurescu a avut o întrevedere și cu Eugen Carpov, vice-prim ministru al Republicii Moldova, ocazie cu care au fost analizate, printre  altele , evoluțiile și perspectivele în dosarul transnistrean. Și cu această ocazie a fost reiterată poziția de principiu a României, de sprijinire a unei soluționări politice, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale internațional recunoscute, se arată în incheierea comunicatului de presă, primit de la Ambasada României la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău