Secretar de Stat din Guvernul României, consultări cu oficiali NATO și UE la Bruxelles, despre sprijinul pentru Ucraina și R. Moldova

  • 19 Octombrie 2023 12:35
Secretar de Stat din Guvernul României, consultări cu oficiali NATO și UE la Bruxelles, despre sprijinul pentru Ucraina și R. Moldova

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din Guvernul României, Iulian Fota, a avut, în perioada 16-17 octombrie 2023, o serie de consultări cu oficiali NATO și UE, la Bruxelles, prin întrevederi la nivel NATO cu Thomas Goffus, asistent al secretarului general pentru operații, Marie-Doha Besancenot, asistent al secretarului general pentru diplomație publică, precum și cu amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, dar și cu Gert Jan Koopman, director general pentru vecinătate și negocieri de aderare din cadrul Comisiei Europene, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul discuțiilor de la sediul NATO au fost abordate situația de securitate din Marea Neagră, implicațiile pentru România și Alianța Nord-Atlantică, precum și măsurile necesare pentru apărarea securității României și a regiunii. Secretarul de stat Iulian Fota a evocat riscurile de securitate sporite din regiune, cauzate de atacurile Rusiei împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre, în apropierea frontierei cu România.

A prezentat măsurile luate de autoritățile române pentru protejarea populației civile și întărirea supravegherii și monitorizării zonei, precum și cele prin care Rusiei i se solicită constant oprirea atacurilor.

A mulțumit pentru sprijinul acordat de NATO pentru intensificarea supravegherii și monitorizării situației de securitate, precum și SUA pentru trimiterea de avioane F-16 în scopul întăririi poliției aeriene din România.

Oficialul român a solicitat continuarea sprijinului NATO pentru monitorizarea evoluțiilor din apropierea frontierei României cu Ucraina, precum și pentru implementarea, în continuare, a deciziilor Summit-ului de la Vilnius privind consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare. A solicitat, totodată, sprijinul NATO pentru combaterea dezinformării din spațiul public, precum și pentru marcarea a 20 de ani de apartenență a României la NATO ca membru cu drepturi depline. Reprezentanții NATO au reconfirmat sprijinul pentru apărarea securității României, monitorizarea evoluțiilor din Marea Neagră și prevenirea escaladării conflictului.

Demnitarul român a avut o întrevedere cu Gert Jan Koopman, director general pentru vecinătate și negocieri de aderare din cadrul Comisiei Europene.

Secretarul de stat Iulian Fota a evocat sprijinul substanțial pe care România îl acordă Ucrainei în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva acestui stat. A menționat susținerea României pentru eforturile continuarea exporturilor de cereale. A prezentat, de asemenea, progresele deosebite ale relației bilaterale, inclusiv lansarea procesului de ridicare a acestora la statutul de parteneriat strategic, precum și intensificarea contactelor la cel mai înalt nivel, ilustrată prin vizita președintelui Volodimir Zelenski în România din 10 octombrie 2023 și ședința de guvern România-Ucraina din 18 octombrie 2023.

A subliniat, totodată, importanța deosebită pe care România o acordă sprijinirii eforturilor Republicii Moldova de întărire a securității în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina.

A solicitat, în context, continuarea sprijinului UE pentru consolidarea reformelor din Republica Moldova, precum și pentru deschiderea negocierilor de aderare a acestui stat, precum și a Ucrainei, la Uniunea Europeană, până la sfârșitul acestui an. Reprezentantul Comisiei Europene a dat asigurări cu privire la sprijinul și asistența substanțială a UE pentru ambii parteneri, a căror securitate și stabilitate sunt esențiale pentru securitatea europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău