Secretarul de stat american și ministrul de externe german nu au obținut progrese în disputa privind NordStream, în discuții în marja G7

  • 05 Mai 2021 10:49
Secretarul de stat american și ministrul de externe german nu au obținut progrese în disputa privind NordStream, în discuții în marja G7

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul de externe german Heiko Maas nu au obținut progrese în disputa legată de proiectul gazoductului Nord Stream 2, în discuțiile purtate marți în marja reuniunii G7 de la Londra, relatează dpa.

"Am discutat despre Nord Stream 2 și ne-am prezentat din nou reciproc pozițiile deja cunoscute", a declarat Maas după cele circa 40 de minute de convorbiri bilaterale.

"Nu este nimic nou", a adăugat el.

Șeful diplomației germane a ținut să sublinieze că disputa legată de gazoduct reprezintă doar o "mică parte" din relațiile bilaterale. "În afară de această problemă, nu văd nimic în momentul de față ce ar putea fi măcar numit serios", a spus Maas.

Oficialii americani susțin că Nord Stream 2, ce ar urma să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaz natural din Rusia în Germania via Marea Baltică, va face Europa prea dependentă de livrările de energie rusești, în timp ce susținătorii proiectului acuză Statele Unite că subminează conducta pentru a-și crește vânzările de gaz lichefiat în Europa.

După instalarea lui Biden la președinție, SUA au avertizat cu noi măsuri punitive împotriva Nord Stream 2. Singurele sancțiuni impuse până acum de Statele Unite vizează compania rusă KVT-RUS, care operează nava Fortuna, implicată în lucrările de instalare a conductei, aceste sancțiuni fiind stabilite în timpul lui Trump.

Guvernul german a refuzat să intervină, susținând că este vorba de un proiect comercial. Berlinul a primit însă apeluri la a pune capăt proiectului Nord Stream și de la o serie de state est-europene, între care Polonia și republicile baltice, menționează dpa.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău