Secretarul de stat american salută rolul Germaniei în conturarea relației dintre SUA și UE: Ne angajăm să revitalizăm acest parteneriat

  • 06 Ianuarie 2022 10:49
Secretarul de stat american salută rolul Germaniei în conturarea relației dintre SUA și UE: Ne angajăm să revitalizăm acest parteneriat

Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a început ieri, 5 ianuarie, prima sa vizită în SUA, iar subiectul principal al vizitei a reprezentat coordonarea chestiunilor actuale de politică externă și de securitate, într-o întâlnire în cadrul Capitoliului.

„Cu cât vremurile sunt mai dificile, cu atât mai importante sunt parteneriatele puternice – iar noi, europenii, nu avem un partener mai puternic decât SUA. Prin călătoria mea la Washington, vreau să clarific acest lucru, să arăt cât de mult acordăm importanță relațiilor transatlantice. Acest lucru este valabil nu numai în ceea ce privește chestiunile politice și de securitate actuale, ci și dincolo de acestea: de exemplu, în sfera economică și în probleme globale, cum ar fi abordarea crizei climatice. Forța alianței transatlantice nu se măsoară în tancuri și rachete, ci, în primul rând, în faptul că ne unim atunci când contează – adică atunci când trebuie apărate normele de bază ale dreptului internațional și când trebuie să ne apărăm valorile comune. Suntem hotărâți să acționăm împreună pentru a proteja pacea europeană”, a transmis Annalena Baerbock, potrivit comunicatului oficial.

Ministrul de externe german, Annalena Baerbock și secretatul de stat american, Antony Blinken, au reluat o mare parte din ceea ce s-a discutat deja la reuniunea G7 de la Liverpool: „În ceea ce privește Rusia, mesajul comun al europenilor și al guvernului american este clar: acțiunile Rusiei au un preț clar, iar singura cale de ieșire din criză este dialogul. În ultimele zile și săptămâni, am clarificat acest lucru cu tărie guvernului rus în mod repetat. Acum intrăm într-o fază decisivă, în care sunt iminente discuții importante la diferite niveluri. Și chiar dacă formatele discuțiilor variază, mesajele noastre ca parteneri transatlantici către guvernul de la Moscova sunt întotdeauna aceleași.”

Într-o conferință de presă comună, secretarul de stat american a sublinicat că „relația strânsă dintre Germania și Statele Unite va continua sub conducerea cancelarului Scholz și a echipei sale: „Ne bazăm pe acest lucru, deoarece acest parteneriat este indispensabil. Împreună, menținem și consolidăm securitatea noastră reciprocă, ne apărăm valorile democratice comune în întreaga lume, iar țările noastre colaborează, se consultă, elaborează strategii și se coordonează în aproape toate problemele majore care afectează viața oamenilor noștri, de la COVID la climă, de la tehnologie și inovare la comerț și investiții”, a transmis Antony Blinken. 

De asemenea, Antony Blinken laudă  rolul Germaniei de a contribui la modelarea relației dintre SUA și Uniunea Europeană: „Împreună, suntem hotărâți și ne angajăm să revitalizăm acest parteneriat și să continuăm să îi ridicăm ambiția, deoarece este esențial pentru viitorul americanilor și al europenilor deopotrivă.

În ceea ce privește Rusia, atât Germania, cât și Statele Unite consideră că acțiunile Rusiei față de Ucraina reprezintă o provocare imediată și urgentă la adresa păcii și stabilității în Europa: „Condamnăm consolidarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei, precum și retorica din ce în ce mai dură a Moscovei, care continuă să susțină ideea falsă conform căreia Ucraina caută să provoace un conflict cu Rusia. Este ca și cum vulpea ar spune că nu a avut de ales decât să atace cotețul de găini pentru că, într-un fel sau altul, găinile reprezentau o amenințare pentru ea.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău