Secretarul de stat american merge la Kiev, pe fondul agresiunii ruse

  • 19 Ianuarie 2022 08:44
Secretarul de stat american merge la Kiev, pe fondul agresiunii ruse

Secretarul de stat american Antony Blinken va efectua, miercuri, o vizită de lucru în Ucraina, unde are planificată o întâlnire cu conducerea țării - transmite RBC, scrie Rador.

În cadrul vizitei sale la Kiev, secretarul de stat american intenționează să discute cu oficialii ucraineni despre o abordare comună în prevenirea noii agresiuni rusești împotriva Ucrainei și despre cum ar putea fi forțat Kremlinul să aleagă calea detensionării și diplomației. Vizita lui Blinken la Kiev este menită să reafirme angajamentul SUA față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei - subliniază Departamentul de Stat, precizând că oficialul american se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

De asemenea, Antony Blinken va merge la Ambasada SUA de la Kiev, pentru a se întâlni cu personalul diplomatic american și familiile acestora și pentru a discuta despre planuri în cazul unei eventuale escaladări a situaței din partea Rusiei. După vizita în Ucraina, Blinken va merge în Germania. La Berlin, se va întâlni cu ministrul german de externe, Annalena Baerbock, și va purta discuții despre contracararea agresiunii ruse. RBC amintește că Rusia a masat peste 100.000 de militari la granițele cu Ucraina. De asemenea, Moscova a trimis la frontiera ruso-ucraineană tancuri, artilerie și avioane militare.

În același timp, Moscova a înaintat SUA și NATO solicitări a căror îndeplinire "ar garanta securitatea în Europa". Occidentul se teme, însă, că Moscova ar putea decide o nuă invazie a Ucrainei. Partea americană încearcă să prevină un nou atac al Rusiei prin diplomație, precum și prin amenințarea că va introduce noi sancțiuni împotriva băncilor rusești, a domeniului energiei și, în mod direct, împotriva liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău