Secretarul de stat american Antony Blinken reafirmă legăturile "extraordinare" dintre SUA și Filipine

  • 06 August 2022 15:10
Secretarul de stat american Antony Blinken reafirmă legăturile

Aflat într-o vizită la Manila, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, i-a declarat sâmbătă președintelui filipinez Ferdinand Marcos Jr că legăturile dintre țările lor sunt "extraordinare", transmite dpa.

Blinken a insistat asupra angajamentului bilateral în domeniul apărării și a afirmat că Washingtonul este recunoscător administrației prezidențiale din Filipine și așteaptă o colaborare chiar mai substanțială pe viitor.

"Relația noastră este într-adevăr extraordinară, deoarece se bazează în mod real pe prietenie. De asemenea, a fost creată într-un parteneriat și este întărită de faptul că este în același timp și o alianță", a spus oficialul american.

El a apreciat că "alianța este puternică și cred că vom fi cu toții mai puternici. Suntem angajați față de tratatul de apărare reciprocă. Sunte angajați să colaborăm cu voi în privința problemelor comune".

Marcos a afirmat la rândul său că tensiunile regionale și globale recente, cum sunt cele legate de vizita în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi sau războiul între Rusia și Ucraina evidențiază importanța relațiilor americano-filipineze.

"Sper că vom continua să dezvoltăm această relație în fața tuturor schimbărilor la care asistăm și a schimbărilor în relațiile noastre bilaterale cu SUA", a declarat președintele.

El a adăugat că consideră Tratatul de Apărare Reciprocă din 1951, prin care SUA și Filipinele s-au angajat să se sprijine reciproc în cazul unei agresiuni din afară, este "într-o evoluție continuă". "Nu mai putem separa o parte a relațiilor noastre de alta. Suntem legați prea strâns din cauza relației speciale dintre Statele Unite și Filipine și a istoriei noastre comune", a afirmat liderul de la Manila.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău