Secretarul american al Apărării: Programele de rachete nucleare și balistice ale Coreei de Nord rămân o amenințare serioasă

  • 15 Octombrie 2020 08:18
Secretarul american al Apărării: Programele de rachete nucleare și balistice ale Coreei de Nord rămân o amenințare serioasă

Programele nuclear și de rachete balistice ale Coreei de Nord reprezintă o amenințare globală, a spus Secretarul american al Apărării, Mark Esper. Declarația vine după ce Phenianul a prezentat o rachetă balistică intercontinentală nouă la o parada militară care a marcat 75 de ani de la înființarea Partidului Comunist din Coreea de Nord.

Prezentarea unei noi rachete balistice intercontinentale în timpul paradei din Coreea de Nord i-a captivat mulți analiști occidentali. Însă oficialii din Coreea de Sud au fost mult mai îngrijorați de afișarea de noi sisteme de rachete cu lansare multiplă și de rachete rapide, manevrabile, cu rază scurtă de acțiune, care ar fi ideale pentru lovirea țintelor diale Coreei de Nord rămân o amenințare serioasă pentru securitatea și stabilitatea regiunii și a lumii,n sud, potrivit Reuters, preluat de Digi24.ro

Suntem de acord că programele de rachete nucleare și balistice rămân o amenințare serioasă pentru toată lumea” a spus Esper, înainte de o întâlnire cu omologul său sud-coreean la Pentagon.

Statele Unite rămân angajate în protejarea securității Republicii Coreea, a adăugat Esper.

El a mai spus, totuși, că Statele Unite și Coreea de Sud trebuie să găsească o modalitate mai echitabilă de a împărți costurile de apărare, astfel încât „să nu fie suportate mai mult de contribuabilii americani”.

Președintele america Donald Trump, care și-a promovat relația cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a declarat în repetate rânduri că Seulul ar trebui să plătească o parte mai mare din costul forțelor militare americane desfășurate în sud.

Aproximativ 28.500 de soldați americani sunt desfășurați în Coreea de Sud, ca element de descurajare pentru Phenian. Această forță este de, de asemenea, un mesaj adresat Chinei, privind influența și capacitatea SUA în Asia.

Pe de altă parte, secretarul de stat american Mike Pompeo a spus că există un risc redus pentru Statele Unite din partea Coreei de Nord, datorită politicii lui Trump față de Phenian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău