Secretar de stat al Ministerului Justiției, despre câți magistrați și procurori ar putea părăsi sistemul după evaluare: Nu avem o cifră estimativă, dar dacă ar fi 30-40% ar fi bine

  • 21 Aprilie 2022 12:25
Secretar de stat al Ministerului Justiției, despre câți magistrați și procurori ar putea părăsi sistemul după evaluare: Nu avem o cifră estimativă, dar dacă ar fi 30-40% ar fi bine

Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor ar putea avea componențe noi, trecute prin procedura de evaluare internațională, în două-trei luni. Autorii reformei în justiție se așteaptă ca în urma evaluării să fie scoși din sistem până la 40% dintre judecători și procurori. Declarații în acest sens a făcut secretarul de stat al Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Morari, într-un interviu acordat pentru Radio Chișinău.

Prevetingul este aplicat în premieră în R. Moldova, fiind o procedură nouă și în practica internațională. Comisia independentă de evaluare a integrității judecătorilor și procurorilor, formată din șase membri, inclusiv trei din partea partenerilor de dezvoltare, și-a început activitatea săptămâna trecută. Noile componențe ale CSM și CSP deja și-ar putea începe activitatea în această vară, spune Veronica Mihailov-Morari.

„Sperăm foarte mult ca eventual în două luni cel puțin să avem evaluați candidații pentru CSM și CSP. (...) Sperăm că în următoarele două-trei luni să avem cel puțin membrii CSM și CSP. În acest caz este și mingea în partea Comisiei de evaluare.”

În ceea ce privește evaluarea extinsă a judecătorilor și procurorilor, secretarul de stat al Ministerul Justiției, Veronica Mihailov-Morari, a explicat că procedura ar putea dura până la patru ani.

„Noi ne dorim ca până la finele anului 2022 exercițiul de vetting deja să înceapă. Exercițiul de vetting, acest proces de curățare, va fi unul îndelungat, anevoios. La moment se discută despre trei etape, astfel încât să putem asigura și funcționalitatea sistemului în timp. (...) Dacă vor fi contestări, anumite procese vor fi îngreunate. Ar putea să dureze trei-patru ani.”

Întrebată câți judecători și procurori ar putea fi eliminați din sistem în rezultatul evaluării, Veronica Mihailov-Morari a admis că ar putea fi vorba de o rată de până la 40%. Unii au preferat să plece până la demararea procedurii de evaluare.

„Suntem mai mult sau mai puțin siguri că o bună parte din judecători și procurori să-și dea demisia benevol atunci când va fi anunțat startul acestei exercițiu. Sunt niște semnale în acest sens și cred că aceste semnale vor fi și mai multe atunci când se va publicată și legea vetingului. (...) Nu putem spune care ar fi o cifră estimativă, dar dacă ar fi o rată de 30-40% ar fi bine.”

Autorii reformei din justiție se așteaptă ca aceasta să aducă o îmbunătățire a situației în sector în trei ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău