Secetă în Marea Britanie, incendii devastatoare în Franța și Portugalia. În Germania, pe Rin, unele nave nu mai pot naviga

  • 12 August 20:00
Secetă în Marea Britanie, incendii devastatoare în Franța și Portugalia. În Germania, pe Rin, unele nave nu mai pot naviga

Mare parte din continentul european se confruntă de săptămâni bune cu temperaturi extreme care afectează comunitățile, comerțul și biodiversitatea. Pompieri din toată Europa au venit în Franța pentru a ajuta la stingerea incendiilor, în timp ce Marea Britanie se confruntă cu o secetă severă. Incendii devastatoare au loc și în Portugalia sau Grecia. În Germania, apele fluviului Rin au scăzut atât de mult încât unele nave nu mai pot naviga.

Temperaturile ridicate și seceta au crescut riscul de extindere a unor incendii de vegetație în regiunea Gironde, în sud-vestul Franței. Pompierii din Germania, România, Grecia și nu numai au fost trimiși pentru a-i ajuta pe francezi, scrie Digi24.

„Nu contează țara, suntem pompieri și suntem aici să ajutăm”, a declarat șeful detașamentului de pompieri din România, Cristian Buhăianu, potrivit Reuters.

Comandantul francez Stephanie Martin a salutat sprijinul pompierilor într-o zonă unde pompierii francezi au luptat deja cu un incendiu masiv săptămânile trecute.

„Pompierii noștri sunt obosiți după o lună de lupte cu incendiile. Este un sprijin foarte bun pentru noi”, a spus aceasta. În centrul Portugaliei, un incendiu imens face ravagii de mai bine de o săptămână.  Aproximativ 1.600 de pompieri sprijiniți de 13 avioane se luptă cu un incendiu care a distrus aproximativ 15% din parcul național Serra da Estrela.

În Germania, pe Rin, unele nave nu mai pot naviga, au declarat operatorii de transport maritim, după ce nivelul apei a scăzut. Seceta afectează securitatea energetică, prețurile alimentelor, fluxurile comerciale și biodiversitatea. Două treimi din suprafața Uniunii Europene sunt acum sub avertizare de secetă. 

Guvernul britanic a declarat vineri stare de secetă în mare parte din Anglia, care a cunoscut cel mai arid început de an din ultima jumătate de secol.

Autoritățile spun că aprovizionarea cu apă „este sigură”, însă cer populației să economisească apa. O alertă portocalie de „căldură extremă” este în vigoare începând de joi până vineri și vizează toată zona sudică a Angliei și o parte din Țara Galilor, conform prognozelor emise de serviciul britanic de meteorologie Met Office.

Situația este de așa natură încât sursa Tamisei este secată, iar fluviul care traversează Londra nu începe să curgă decât la aproximativ opt kilometri mai în aval, o situație fără precedent. Incendiile de vegetație sunt în creștere, iar în parcurile londoneze, la fel ca în mare parte din țară, gazonul în mod obișnuit verde a devenit gălbui, iar solul este prăfos.


Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,22
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:3,09 m/s
Fri
20
Sat
23
Sun
17
Mon
14
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău